Pčelarstvo – izbor zaštitne opreme

28.10.2016

Pčelarstvo- III dio – izbor zaštitne opreme za pčelara

Kod rada sa pčelama pčelar  se mora zaštiti, prvenstveno glavu ali i ostale dijelove tijela gdje bi mogao primiti ubod pčele i zbog čega bi mogao imati veće ili manje alergijske reakcije (naticanje tkiva, svrbež, osip i dr.) . Pčelari, koji se više godina intenzivno bave pčelarstvom, prime nekoliko stotina uboda i s vremenom više gotovo ni nemaju alergijskih reakcija pa se neke od njih može vidjeti da uopće ne koriste zaštitnu opremu.

Pod pčelarsku zaštitnu opremu spada zaštitna odjeća i zaštitne rukavice.

U zaštitnu odjeću spadaju šeširi u različitim izvedbama, jakne i hlače tj. kombinezoni.

Zaštitne rukavice su specijalne izvedbe a preporučljivo je imati i odgovarajuću zaštitnu obuću jer , kada se pčele jako uznemirene, ne biraju gdje će ubosti.

Pogledajmo malo različite izvedbe pčelarskih šešira:

 

Šešir štiti gornji dio glave od sunca , uboda pčela i mogućnosti da pčela uđe u prostor oko lica. Zaštitna mreža mora zaštiti lice i omogućiti dobru vidljivost za rad oko pčela. Donji dio mreža mora imati mogućnost da se na odgovarajući način zatvori oko tijela i spriječi ulazak pčela u prostor oko lica pčelara.

Moja iskustva sa takvim šeširima nisu pozitivna jer su pčele uvijek nalazile način da uđu u prostor oko lica što za pčelara početnika nije ugodno iskustvo i često završava bolno i s velikim oteklinama mekog tkiva lica.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbog toga pčelarima početnicima preporučujem zaštitnu jaknu koji štiti gornji dio tijela i zaštitni kombinezon koji štiti cijelo tijelo.

Primjeri zaštitnih jakni:

 

 

 

 

 

 

 

Ja osobno koristim jaknu sa prve fotografije jer dobro održava razmak lica od zaštitne prozirne mreže za lice u svim radnim položajima  te pčele , i kada su jako iznervirane , ne mogu izvršiti ubod u lice.

Kod druge izvedbe taj razmak je dosta ovisan o položaju glave i može se desiti da u određenom položaju zaštitna mreža dodiruje lice a time i pčele mogu izvršiti ubod kroz nju. To sam osobno doživio.

Primjeri zaštitnih kombinezona:

 

 

 

 

 

 

 

I kod kombinezona treba voditi brigu o zaštiti glave kao i da se svi mogući spojevi i zatvaraču dobro zatvaraju i da pčelama, i kada su jako uznemirene i svim silama žele ubosti onoga tko ih uznemirava, ne omogući ubod u bilo koji dio tijela.

Ja osobno, kod većih radova na pčelinjaku, koristim kombinezon u prvoj izvedbi.

Zaštitne rukavice za pčelare se izrađuju u različitim izvedbama , ali je bitno da su dovoljno čvrste i od neporoznog materijala jer će inače pčele kroz njih ubadati ruke pčelara.

Primjeri zaštitnih rukavica:

Kod rukavica je bitna da je materijal za prste i dlanove ruke od deblje ali ipak ne previše tvrde kože , da je nadogradnja duža, bar do lakata i da je na kraju zatvaranje pomoću lastike jer to omogućava dobro zatvaranje prolaza između rukava jakne i rukavica.

Ruke pčelara se najbrže navikavaju na ubode i većina iskusnih pčelara ne koristi rukavice jer im više ne smetaju ubodi pčela u ruke . Isto tako im to omogućava preciznije rukovanje s priborom za pčelarenje.

Ja osobno samo kod manjih zahvata ne koristim rukavice jer pčele ,uglavnom, ne ubadaju pčelara u ruke kada nisu jako uznemirene.

Slijedeća tema će biti „Rojevi za početak pčelarenja“.

S obzirom da je došlo vrijeme kad pčele miruju (iako je vrijeme takvo da su pčele itekako aktivne) i da nema unosa nektara, mogu vam samo zaželjeti dobro prezimljavanje pčela do proljeća.

 

Željko Brček

OPG Brček


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 190g

5,31 eur/kom

Prepeličja jaja

Prepeličja jaja - Istra / Pula

0,20 eur/kom

Batat

Ljubičasti batat

4,00 eur/kg

Amforin med

Med Amorfa

7,96 eur/kom

Voćna vina

Vino voćno od Haskapa

13,00 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Eko proizvodi

Marmelada od eko mandarine - 370ml

3,80 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 0,75l

17,00 eur/kom

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Kobasice

Istarska kobasica s tartufima

13,20 eur/kg

Crna vina

Merlot 0.75 l

20,00 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom