Pčelarstvo – izbor zaštitne opreme

28.10.2016

Pčelarstvo- III dio – izbor zaštitne opreme za pčelara

Kod rada sa pčelama pčelar  se mora zaštiti, prvenstveno glavu ali i ostale dijelove tijela gdje bi mogao primiti ubod pčele i zbog čega bi mogao imati veće ili manje alergijske reakcije (naticanje tkiva, svrbež, osip i dr.) . Pčelari, koji se više godina intenzivno bave pčelarstvom, prime nekoliko stotina uboda i s vremenom više gotovo ni nemaju alergijskih reakcija pa se neke od njih može vidjeti da uopće ne koriste zaštitnu opremu.

Pod pčelarsku zaštitnu opremu spada zaštitna odjeća i zaštitne rukavice.

U zaštitnu odjeću spadaju šeširi u različitim izvedbama, jakne i hlače tj. kombinezoni.

Zaštitne rukavice su specijalne izvedbe a preporučljivo je imati i odgovarajuću zaštitnu obuću jer , kada se pčele jako uznemirene, ne biraju gdje će ubosti.

Pogledajmo malo različite izvedbe pčelarskih šešira:

 

Šešir štiti gornji dio glave od sunca , uboda pčela i mogućnosti da pčela uđe u prostor oko lica. Zaštitna mreža mora zaštiti lice i omogućiti dobru vidljivost za rad oko pčela. Donji dio mreža mora imati mogućnost da se na odgovarajući način zatvori oko tijela i spriječi ulazak pčela u prostor oko lica pčelara.

Moja iskustva sa takvim šeširima nisu pozitivna jer su pčele uvijek nalazile način da uđu u prostor oko lica što za pčelara početnika nije ugodno iskustvo i često završava bolno i s velikim oteklinama mekog tkiva lica.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbog toga pčelarima početnicima preporučujem zaštitnu jaknu koji štiti gornji dio tijela i zaštitni kombinezon koji štiti cijelo tijelo.

Primjeri zaštitnih jakni:

 

 

 

 

 

 

 

Ja osobno koristim jaknu sa prve fotografije jer dobro održava razmak lica od zaštitne prozirne mreže za lice u svim radnim položajima  te pčele , i kada su jako iznervirane , ne mogu izvršiti ubod u lice.

Kod druge izvedbe taj razmak je dosta ovisan o položaju glave i može se desiti da u određenom položaju zaštitna mreža dodiruje lice a time i pčele mogu izvršiti ubod kroz nju. To sam osobno doživio.

Primjeri zaštitnih kombinezona:

 

 

 

 

 

 

 

I kod kombinezona treba voditi brigu o zaštiti glave kao i da se svi mogući spojevi i zatvaraču dobro zatvaraju i da pčelama, i kada su jako uznemirene i svim silama žele ubosti onoga tko ih uznemirava, ne omogući ubod u bilo koji dio tijela.

Ja osobno, kod većih radova na pčelinjaku, koristim kombinezon u prvoj izvedbi.

Zaštitne rukavice za pčelare se izrađuju u različitim izvedbama , ali je bitno da su dovoljno čvrste i od neporoznog materijala jer će inače pčele kroz njih ubadati ruke pčelara.

Primjeri zaštitnih rukavica:

Kod rukavica je bitna da je materijal za prste i dlanove ruke od deblje ali ipak ne previše tvrde kože , da je nadogradnja duža, bar do lakata i da je na kraju zatvaranje pomoću lastike jer to omogućava dobro zatvaranje prolaza između rukava jakne i rukavica.

Ruke pčelara se najbrže navikavaju na ubode i većina iskusnih pčelara ne koristi rukavice jer im više ne smetaju ubodi pčela u ruke . Isto tako im to omogućava preciznije rukovanje s priborom za pčelarenje.

Ja osobno samo kod manjih zahvata ne koristim rukavice jer pčele ,uglavnom, ne ubadaju pčelara u ruke kada nisu jako uznemirene.

Slijedeća tema će biti „Rojevi za početak pčelarenja“.

S obzirom da je došlo vrijeme kad pčele miruju (iako je vrijeme takvo da su pčele itekako aktivne) i da nema unosa nektara, mogu vam samo zaželjeti dobro prezimljavanje pčela do proljeća.

 

Željko Brček

OPG Brček


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Kobasice

Istarska kobasica s tartufima

13,20 eur/kg

Ostalo

Vinjak

30,00 eur/L

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Prepeličja jaja

Prepeličja jaja - Istra / Pula

0,20 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 5l

95,00 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Proizvodi bez šećera

Namaz Nutmaz maslac od lješnjaka 180g

4,65 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 190g

5,31 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 0,75l

17,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, Rozinjola 1l

30,00 eur/kom

Crna vina

Merlot 0.75 l

20,00 eur/kom