Priča Rasco

27.12.2019

 

 

"Investicije i inovacije, rast zaposlenosti i razvoj gospodarstva, ciljevi su koji doprinose društvu u cijelosti, a ne samo pojedinom poduzetniku. Svojim proizvodima i rješenjima doprinijeli smo ostvarenju tih ciljeva i uspjeli ostvariti status jednog od vodećih europskih proizvođača u našem sektoru."

 
Uz čistilicu iz Podravine zablistat će svjetske metropole

Kada su prije gotovo 30 godina u Kalinovcu Frane Franičević i Darko Paviša, dva prijatelja i entuzijasta inženjera, otvorila svoju malu zanatsku radionicu za popravke alatnih strojeva i poljoprivredne mehanizacije, nisu ni slutili da će njihovi proizvodi danas biti prisutni na pet kontinenata, u gotovo 40 zemalja.

 

Njihova tvrtka RASCO danas je među vodećim proizvođačima opreme za komunalno održavanje u Europi. Kontinuirano rastu, razvijaju asortiman i trenutno broje 380 zaposlenih u četiri države te preko 70 različitih izvoznih proizvoda koje odlikuje visoka kvaliteta izrade i vrhunska tehnologija. Više od 80 % prihoda RASCO ostvaruje izvozom; u moderno opremljenim pogonima proizvodnja je u potpunosti integriran proces koji počinje sirovim metalom, a završava gotovim proizvodom.

 

Godine 2012. malim univerzalnim vozilom poznatijim kao MUVO ušli su u segment komunalnog tržišta, a danas su u RASCO-u fokusirani na razvoj nove generacije opreme za čišćenje javnih gradskih površina. Njihov novi proizvod zove se LYNX, kompaktna gradska vakuumska čistilica otporna na klimatske uvjete.

 
 

„LYNX je zapravo veliki usisavač koji kruži gradom i skuplja otpatke, proizvod koji se koristi u svim godišnjim dobima. Za ovim proizvodom postoji velika potražnja na tržištu, trenutno brojimo potražnju u tisućama komada. Kroz planirano ostvarivanje prihoda od prodaje LYNX-a i rezultate ovog projekta koji će se provoditi do 2025. namjeravamo zaposliti 17 novih zaposlenika te očekujemo porast prihoda od izvoza za više od 50 posto“, naglasio je predsjednik Uprave RASCO-a, Ivan Franičević te dodao kako do 2020. tvrtka planira uložiti 71 milijun kuna kako bi proširila svoju ponudu u poslovna područja koja ne ovise o klimatskim promjenama.

 

„Investicije i inovacije, rast zaposlenosti i razvoj gospodarstva, ciljevi su koji doprinose društvu u cijelosti, a ne samo pojedinom poduzetniku. Svojim proizvodima i rješenjima doprinijeli smo ostvarenju tih ciljeva i uspjeli ostvariti status jednog od vodećih europskih proizvođača opreme za komunalno održavanje“, tvrdi Franičević koji dodaje kako će, osim s klasičnim dizelskim motorom, LYNX biti dostupan i u električnoj izvedbi te će tako doista ekološki čistiti ulice.

 
 
Električni pogon svoje nove čistilice RASCO razvija u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, u okviru trajno otvorenog poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. RASCO je za svoju novu čistilicu u sklopu ovog poziva dobio gotovo 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a tvrtka i druge svoje poslovne ideje često realizira u sklopu EU sufinanciranih projekata. Kroz jedan takav financirali su i ulaganje u poboljšanje informacijsko telekomunikacijske tehnologije kako bi poboljšali poslovne procese. Koliko su nove tehnologije važne za ovu podravsku tvrtku, dovoljno govori podatak da još od 2006. godine dio proizvodnog procesa obavljaju - roboti.
 
 

„Kako bismo postali još bolji, potreban nam je dodatni prostorni i strojni kapacitet. Pomaže nam razvoj informacijske tehnologije, automatizacija procesa u proizvodnji, a za sve to potrebni su izvori financiranja. Tu nam znatno mogu pomoći bespovratna sredstva iz fondova EU“ zaključuje Franičević.

 

Oni su samo jedni od #prvih25.

 
 

Sufinancirano sredstvima tehničke pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Amforin med

Med Amorfa

7,96 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Eko proizvodi

Marmelada od eko mandarine - 370ml

3,80 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Prepeličja jaja

Prepeličja jaja - Istra / Pula

0,20 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Lipov med

MED LIPA 900g

12,50 eur/kom

Ostalo

Vinjak

30,00 eur/L

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Proizvodi bez šećera

Namaz Nutmaz maslac od lješnjaka 180g

4,65 eur/kom

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom