HASKAP - Sibirska borovnica

15.05.2020

Haskap ima izuzetan rok trajanja i ima pet puta veću količinu fenola kojeg borovnice sadrže. Sadržaj fenola je direktno povezan sa bojom i ukusom. Prema istraživanjima, Kamčatka ( Haskap ) ima mnogo potencijalnih zdravstvenih koristi. Najveća korist pronađena je u atioksidantima. Antioksidansi onemogućuju stvaranje slobodnih radikala u organizmu, uništavaju ih i popravljaju oštećenja u stanici nastala njihovim djelovanjem. Više je vrsta antioksidansa, a najvažniji su oni koji unosimo prehranom - vitamini, minerali te polifenoli.

Kad su u pitanju vitamini, haskap ih ima u obilju, prvenstveno vitamine E, C i A. Minerali? Kalij, fosfor, magnezij, željezo… Polifenoli? Haskap je voće najbogatije antocijaninom - prirodnim pigmentom koji mu daje boju i koji, prema mnogim istraživanjima, ima iznimno važnu ulogu u spriječavanju brojnih bolesti. Japanci stoljećima konzumiraju haskap za kojeg smatraju da je voće koje produžuje život. Osim što je koristan po zdravlje, haskap je i vrlo ukusno voće, niske kalorijske vrijednosti, zahvalan je za smrzavanje i konzumiranje u smoothiejima, jogurtima, shakeovima i drugim vrstama obroka.

Naprosto, haskap je bobica ispunjena dobrim stvarima, voće koje morate probati, a jednom kad ga okusite… zasigurno ćete ga zavoljeti!

 

 

Pogledajte koliko se zdravlja nalazi u samo 100 grama haskapa:

Kalij (K) - 190 mg na 100 g

Među najvažnijim elektrolitima, nužan je za normalan rad krvožilnog sustava i bubrega, prijenos živčanih impulsa, čvrstoću kostiju i zubi, rad mišića, ravnotežu vode, metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina.

 

Kalcij (Ca) - 38 mg na 100 g

Kalcij ima važnu ulogu u izgradnji zuba i kostiju (99% kalcija u organizmu pohranjeno je u kostima i zubima). Preostalih 1% kalcija sudjeluje u važnim fiziološkim procesima u organizmu (mišićna kontrakcija, otkucaji srca, zgrušavanje krvi i prijenos živčanih podražaja.

 

Fosfor (P) - 25 mg na 100 g

Sudjeluje u gotovo svakoj biokemijskoj reakciji, održava normalnu pH vrijednost (kiselost) organizma i nužan je za proizvodnju energije. Potreban je za rast i razvoj svih tjelesnih stanica, i sastavni je dio našeg genetskog koda.

 

Željezo (Fe) - 0,6 mg na 100 g

Najveći postotak željeza u tijelu nalazi se u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), i to u onom njihovom dijelu koji je odgovoran za opskrbu kisikom. Nedostaje li u krvi željeza, poremetit će se opskrba tijela kisikom, pa će čovjek osjećati umor, slabost, razdražljivost, tromost, glavobolje.

Osim nabrojanih minerala, haskap sadrži i bakar, cink, magnezij, mangan te ostale korisne nutrijente tako potrebne i tako korisne našem zdravlju.

 

Vitamin E (alfa-tokoferol) - 1,1 mg na 100 g

Masti i vitamin E uvijek su u paru jer vitamin E sprečava zgrušavanje (oksidaciju) masti i njihovo taloženje na stjenkama krvnih žila, pa tako sprečava i stvaranje ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar. Zbog snažnog antioksidativnog djelovanja vitamin E prirodni je borac protiv raka.

 

Vitamin C - 44 mg na 100 g

Svima je poznata korisnost ovog vitamina. Napunite li šaku haskapom i pojedete ga kao međuobrok, zadovoljit ćete trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.

Tu su i ostali vitamini - A, B1, B2, B6, pantotenska kiselina ili B5, nijacin (B3), folna kiselina (B9).

 

Protuupalno djelovanje

Sve je više dokaza kako hrana bogata antocijaninom sprječava i pomaže kod određenih upalnih stanja, poput gingivitisa (upala desni) ili artritisa.

 

  Vid

Antocijanin poboljšava cirkulaciju u očnim kapilarama, poboljšava noćni vid, usporava makularnu degradaciju i usporava pogoršanje vida kod dijabetičara. Istraživanje objavljeno 2006. pokazalo je kako ekstrakt haskapa ublažava upale očiju na laboratorijskim životinjama. Daljnja istraživanja su u tijeku.

 

  Inhibirajuće djelovanje kod raka debelog crijeva

Analizom efekata ekstrakta prirodnog antocijanina otkriveno je kako ovaj antioksidans koči rast stanica raka debelog crijeva.

 

  Krvožilni sustav

Dodatak bobica bogatih antocijaninom svakodnevnoj prehrani dokazano poboljšava cirkulaciju te pomaže očuvanja vena popravljajući oštećene proteine koje čine stjenke krvnih žila te neutralizirajući štetne enzime. Osim toga, haskap je bogat i klorogenom kiselinom, još jednom fitotvari koja pomaže kod reguliranja krvnog tlaka.

 

I ono najvažnije - haskap je iznimno ukusno voće, bogato dijetalnim vlaknima vitaminima i mineralima. Voće čije vrijeme tek dolazi.

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Matična mliječ

Matična mliječ

160,00 kn/kom

Eko proizvodi

Čuvar vlage u tlu - WATER RETAINER

55,99 kn/kom

Bukovače

GLJIVE BUKOVAČE

30,00 kn/kg

Sapuni

GEL ZA DEZINFEKCIJU RUKU

49,00 kn/kom

Viljamovka

DESTILERIJA ŠIMIĆ - VILJAMOVKA 0,70 l

159,00 kn/kom

Pršut

Pršut Maestral 1/4 VP 69,90 kn/kg

69,90 kn/kg

Med s dodacima

Funkcionalni pripravak "Četiri lopova" 250g

67,00 kn/kom

Bagremov med

Bagremov med - 900 g

60,00 kn/kom

Rotkvica

Neprskane rotkvice ravanele

3,00 kn/kom

Ostalo

PIVKA PONUDA

1,00 kn/kom

Dimljeni mesni proizvodi

Plate

250,00 kn/kom

Borovnica

Borovnice

60,00 kn/kom

Tanki rezanci za juhu

Domaći rezanci 200g

15,00 kn/kom

Eko proizvodi

Hrenada 210g

25,00 kn/kom

Eko proizvodi

Hummus s bučinim uljem 210g

20,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice