Vrsta oglasa
Dostava
akcija

Opis

Podno sjevernih padina središnjeg dijela planine Ivanščice smješten je pitoreskni gradić Ivanec (Varaždinska županija), u kojem smo u proljeće 2013. godine kultivirali zapušteno zemljište i podignuli višegodišnji nasad od 800 sadnica aronije prilagođen za ručno branje plodova aronije.

Razlog uzgoja upravo ovog bobičastog voća nalazi se u bogatstvu nutritivnih vrijednosti sadržanih u maloj, crnoj čudesnoj bobici koju nazivamo i “supervoćem”, obzirom na brojne zdravstvene koristi koje pruža konzumiranjem svježih plodova i raznih proizvoda od prerađenih plodova aronije. Drugi važan razlog koji je bio presudan za odluku o podizanju nasada aronije je uzgoj zdravog voća u ekološkom okruženju bez korištenja pesticida i drugih kemijskih sredstava, što na sreću ovaj nasad ne zahtijeva, već traži puno fizičkog ručnog rada prilikom održavanja nasada i berbe plodova aronije.

Plodove aronije beremo krajem kolovoza i to ručno, što rezultira visokom kvalitetom proizvoda dobivenih preradom plodova aronije.

VIZIJA BOGATSTVO SADRŽANO U PLODOVIMA ARONIJE PRETOČITI U PONUDU RAZNOVRSNIH I KVALITETNIH PROIZVODA U KOJIMA ĆE UŽIVATI KAKO LJUBITELJI OVOG VOĆA TAKO I ONI KOJI GA PO PRVI PUTA KUŠAJU.

Nutritivna svojstva

Aronija je izuzetno korisna i ljekovita biljka koja obiluje vrlo vrijednim nutritivnim svojstvima.

Plodovi aronije sadrže veliku količinu polifenolnih spojeva, među kojima su najzastupljeniji proantocijani, antocijani te flavonoli. Plodovi aronije predstavljaju i odličan izvor vitamina i mineralnih tvari. Među vitaminima najviše su zastupljeni vitamini B skupine, ponajviše niacin i pantotenska kiselina, zatim vitamin C, A i E. Od mineralnih tvari aronija je bogata željezom, kalcijem, kalijem, cinkom, manganom i jodom. U usporedbi s ostalim bobičastim voćem sadrži veću koncentraciju beta karotena i beta kriptoksantina.

Aronija je jedan od najjačih antioksidansa. Prema ORAC mjernoj jedinici za antioksidativni kapacitet, 100 g ploda aronije sadržava 16100 ORAC jedinica, a preporučena dnevna doza je 3000-5000 ORAC jedinica što je nekoliko puta jača antioksidativna aktivnost od većine voća i orašastih plodova (borovnica 6.552 ORAC, crni ribiz 7.957 ORAC, brusnica 9.090 ORAC

Oglasi

Ponuda

Paket PETRA

11,95 eur/kom