Vrsta oglasa
Dostava
akcija

Opis

Svoja polja u Starom Gradcu kraj Pitomače obrađivali smo godinama uglavnom na klasični način i klasične kulture (kukuruz, pšenica, ječam). Jedno vrijeme je zemlja bila iznajmljena. Nakon što sam doktorirao prehrambenu tehnologiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine i na nagovor prijatelja koji su se bavili ekološkom poljoprivredom 2014. godine osnovali smo OPG s ciljem ekološke proizvodnje biljaka koje nisu bile uobičajene na našim poljima. Doktorat se odnosio na prehrambena svojstva lana koji se tada gotovo i nije uzgajao u našem kraju, a znanstvena istraživanja industrijske konoplje i niz predavanja na tu temu potakla su nas da zasijemo industrijsku konoplju. Već slijedeće godine smo započeli s uzgojem sikavice za koju smo našli pregršt dokaza o pozitivnim utjecajima na organizam, naročito jetru. Zatim smo uveli pir tada gotovo zaboravljenu žitaricu i heljdu zbog njenih nutritivnih svojstava (bez glutena). Obje ove kulture su izuzetno bitne za ekološku proizvodnju. Kroz sve ovo vrijeme ne koristimo nikakva umjetna gnojiva niti zaštitna sredstva. Koristimo samo zelenu gnojidbu (heljda) i ekološku folijarnu prihranu kalcijem preko lista.

Iako nam je osnovna namjena bila proizvesti hranu za sebe i uži krug poznanika, viškove smo ponudili na tržištu na raznim sajmovima od Međimurja do Istre gdje smo bili jako dobro prihvaćeni. Nažalost ova epidemija nas onemogućava da nastavimo s našim izlaganjima pa proizvode prodajemo dostavom na kućni prag i putem interneta.

Nadam se da će Vas tekstovi uz naše proizvode potaknuti Vaše zanimanje i da ćete uvesti neke nove i kvalitetne namjernice u svoju prehranu proizvedene u Vašoj blizini.

Pozdrav

dr, sc. Marinko Petrović