Pleh za pečenje premažemo maslacem, te na dno stavimo jednu koru. Koru pospemo sa rastopljenim maslacem, te na nju stavimo drugu koru te ju isto pospemo rastopljenim maslacem. Na ovako pripremljene kore pospemo mljevene lješnjake pomiješane sa suhoim grožđicama (ili nekim drugim sušenim voćem koje nam najviše odgovara), pokrijemo novom korom, te ponavljamo isti postupak sve dok ne potrošimo sve kore i najev za baklavu. Bitno nam je izdvojiti dvije kore koje cemo složiti na vrh baklave na isti način kao što smo i prve dvije složili.
Kada smo zadnje dvije kore stavili na vrh, pospemo ih rastopljenim maslacem i narežemo na kocke, ili neki drugi oblik po vlastitom odabiru.
Ovako pripremljenu baklavu, stavimo u zagrijanu pečnicu (250 stupnjeva) na cca 40-ak minuta. Cim smo baklavu stavili na pečenje, smanjimo na cca 180 stupnjeva, da bismo spriječili da baklava izgori na vrhu.
Dok se baklava peče, pripremimo umak za prelijevanje baklave nakon pečenja. U 1,5l vode razmutimo 1,5 kg šećera, stavimo dvije tri ploške limuna, i sve kuhamo dok se šećer ne rastopi. Ovako pripremljenim umakom prelijemo pečenu baklavu, te sve zajedno ostavimo da odstoji barem jedan dan.
Dobar tek.
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj