Pita s jagodama i mascarponeom

Svježe, solo, sa šlagom, s čokoladom, u kolaču, piti, torti, pekmezu, džemu...mmmm, divne jagode!

Ovo je jedna meni jako fina pita s prhkim tijestom, kremom od mascarponea i slatkog vrhnja, s preljevom i, naravno, jagodama.

Potrebno je:

tijesto:

200 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)

1/2 žličice praška za pecivo

mali prstohvat soli

2 vrhom pune žlice mljevenih oraha

malo limunove korice

120 g maslaca

2 žlice jako hladne vode

Brašno posolite, dodajte prašak za pecivo, mljevene orahe i limunovu koricu.

Sve pomiješajte pa dodajte maslac narezan na kockice i brzo ga vrhovima prstiju utrljajte u smjesu s brašnom, dodajte hladnu vodu i tijesto kratko umijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto formirajte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite ga pola sata u hladnjaku.

Ohlađeno tijesto razvaljajte (da vam se ne lijepi možete ga rastanjiti između dva papira za pečenje ili na pobrašnjenoj plohi), prebacite u kalup za pite i pažljivo ga formirajte po kalupu.

Dno tijesta na nekoliko mjesta probodite vilicom.

Pek papir izrežite u krug dovoljno velik da kada ga stavite preko tijesta u kalupu ide malo preko rubova, po papiru rasporedite suhi grah (poslužit će vam kao "uteg" da se tijesto tijekom pečenja ne deformira).

Ovako pripremljeno tijesto stavite u ugrijanu pećnicu i pecite 15 minuta na 180°C.

Izvadite tijesto iz pećnice, maknite papir s grahom, ako su rubovi tijesta već dobili jaču boju zaštitite ih alu-folijom pa vratite u pećnicu na još par minuta kako bi se dno pite potpuno ispeklo.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi.

Za to vrijeme pripremite kremu, jagode i preljev.

krema:

250 g mascarponea

200 ml slatkog vrhnja

1 limeta (sok i korica)

2 žlice meda

mahuna vanilije (srž)

U zdjelu stavite mascarpone i slatko vrhnje, dodajte sok i koricu limete, med i srž/sjemenke vanilije pa sve izradite mikserom u gustu kremu.

jagode:

oko 500 g jagoda operite i očistite, malo posušite kuhinjskim papirom pa svaku prerežite napola.

preljev:

1 žlica džema ili pekmeza od jagoda, ribizla ili brusnica

10ak jagoda

100 ml vode

1 žlica šećera

1/4 vrećice želatine u prahu

Prvo pripremite želatinu koristeći upute na ambalaži (pomiješajte je s hladnom vodom i ostavite da nabubri).

Jagode narežite na komadiće, pospite šećerom i zgnječite vilicom.

U drugu posudu stavite džem ili pekmez (idealan bi bio od jagoda ali ja ga nisam imala pa sam koristila od ribizla) i vodu, lagano miješajte i pustite da zakuha pa dodajte jagode i kuhajte nekoliko minuta.

Maknite s vatre i procijedite.

Sada u procijeđeni sok dodajte želatinu i miješajte dok se želatina ne rastopi.

Pustite da se malo ohladi, povremeno promiješajte.

Sada po tijestu rasporedite kremu, jagode i preljev.

Ostavite da se preljev stegne.

Pitu dobro ohladite prije posluživanja.

Dobar tek!

COOKam i guštam

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

Marmelada od eko mandarine - 370ml

3,80 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 5l

95,00 eur/kom

Prepeličja jaja

Prepeličja jaja - Istra / Pula

0,20 eur/kom

Proizvodi bez šećera

Namaz Nutmaz maslac od lješnjaka 180g

4,65 eur/kom

Ostalo

Vinjak

30,00 eur/L

Batat

Ljubičasti batat

4,00 eur/kg

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 190g

5,31 eur/kom

Lipov med

MED LIPA 900g

12,50 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom