Pileći ujušak

Pileći ujušak ili ajngemaht juha, ajngemahtes odnosno ajngemahtec, kako je Zagrepčani zovu, okrepljujuća je juhica od puno povrća s komadićima pilećeg mesa i jetrenim okruglicama ili noklicama, žličnjacima od brašna i jaja .

Iako nam je stigla iz Austrije, ova se juha toliko udomaćila u nekim našim krajevima da gotovo svaka kuća ima svoj recept.

Potrebno je:

300-400 g piletine

1 manja glavica luka

3 mrkve

2 peršina

1 manji pastrnjak

1/2 korabice

komadić celera

1/2 čaše graška

peršinov list

sol

1,5 l vode

Priprema:

Na malo masnoće propirjati sitno narezani luk, dodati meso (komade koje volite) pa pirjati nekoliko minuta, povremeno miješati.

Korjenasto povrće narezati na kolutiće ili na sitnije komadiće, dodati u lonac prvo narezanu mrvku i peršin a nakon par minuta i ostalo povrće. Sve zajedno pirjati 10ak minuta. (Možete dodati malo brašna ako želite da juha bude gušća, ja ne dodajem.)

Preliti vodom, posoliti, poklopiti i ostaviti da zakuha.

Kada juha zakuha, vatru smanjiti i na laganoj vatri kuhati oko sat i pol.

U juhu dodati pripremljene jetrene okruglice i kuhati još 10 minuta.

Prije posluživanja dodati sitno nasjeckani peršinov list.

Leber knedle (jetrene okruglice)

1 pileća jetrica

1 manji crveni luk

1 jaje

malo masti ili maslaca

2 deblje šnite starog kruha

peršinov list

sol

papar

1-2 žlice glatkog brašna

Jetricu očistiti i nožem nastrugati, dodati sitno narezani luk, kruh ranije namočen u mlijeku i ocijeđen, jaje, sol, papar i nasjeckani peršinov list. Sve promiješati i smjesu pustiti da odstoji 30 minuta.

Dodati brašno, količinu po potrebi, kako bi se od smjese mogle formirati okruglice.

Vlažnim rukama oblikovati okruglice i dodati ih u juhu. Kuhati 10ak minuta.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Svinjsko meso

Meso i prerađevine od crne slavonske svinje

25,00 kn/kg

Bijela vina

Malvazija Istarska 0,75l

50,00 kn/kom

Batat

Batat

6,00 kn/kg

Ostalo

Ulje crnog kima hladno prešano 250 ml

100,00 kn/kom

Ostalo

Ocat

1,00 kn/L

Batat

Batat- nova berba

7,00 kn/kg

Bijela vina

Malvazija rinfuza

20,00 kn/L

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

150,00 kn/L

Meso divljači

Meso divljeg vepra

0,10 kn/kg

Lignje

Domaće jadranske lignje

0,10 kn/kg

Jagode

Vrgoračke jagode

35,00 kn/kom

Dimljeni mesni proizvodi

Plate

1,00 kn/kom

Crna vina

Plavac Mali 0.75 l

30,00 kn/kom

Meso divljači

Meso od jelena

0,10 kn/kg

Ovčji sir

Paški sir

220,00 kn/kg