Srdele iz pećnice

Srdela, sitna plava riba, zdrava, bogata omega3 masnim kiselinama, jako ukusna i cijenom vrlo pristupačna a ipak, na žalost, pomalo zapostavljena.

Ovo je jedan od načina kako srdele možemo pripremiti u pećnici a da uz ribice odmah imamo i prilog (ovo je ajmoreć varijacija na temu srdela na sicilijanski koje uglavnom budu i filetirane).

SASTOJCI:

1 kg svježih srdela

5-6 krumpira

4 rajčice

40 g krušnih mrvica

40 g slanine

5 fileta slanih inćuna

5 maslina bez koštica

šaka peršinovog lista

2-3 režnja češnjaka

sol

papar

maslinovo ulje

PRIPREMA:

Krumpire ogulimo, operemo i narežemo na tanje ploške, prelijemo s malo ulja, posolimo, promiješamo i stavimo u posudu za pečenje.

Paradajz (rajčice) narežemo na ploške, složimo ga po krumpirima, nakapamo maslinovim uljem, posolimo i popaprimo.

Stavimo u zagrijanu pećnicu i pečemo 25 minuta na 180°C.

Srdele očistimo od ljuski, uklonimo glave i izvadimo utrobe. Operemo pod mlazom hladne vode pa posušimo kuhinjskim papirom.

U blender (kuhinjski sjekač) stavimo krušne mrvice, slaninu izrezanu na manje komade, inćune, masline, peršinov list i češnjak, dodamo još malo papra i 3-4 žlice maslinovog ulja pa sve skupa usitnimo. Naravno, sve ovo možemo usitnti i ručno.

Izvadimo krumpire iz pećnice, po njima složimo srdele, samo malo ih posolimo pa po njima rasporedimo smjesu od krušnih mrvica i po potrebi prelijemo s još malo maslinovog ulja.

Vratimo posudu u pećnicu, pojačamo temp. na 200°C i pečemo još 15ak minuta na gornjem nivou da se ribice fino zapeku.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Meso peradi

Eko piletina

3,32 eur/kg

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

19,91 eur/kom

Ostalo

Marinirane kozice

0,01 eur/kom

Crna vina

Sagul Plavac mali - crno vino

7,30 eur/kom

Matična mliječ

Matična mliječ

19,00 eur/kom

Avokado

BIO Avokado

7,57 eur/kg

Ostalo

Čvarci Fra Luka

15,93 eur/kg

Roze vina

Sagul Rosé

8,63 eur/kom

Ostalo

Orasi

8,00 eur/kg

Ostalo

AROMA U PRAHU - LJEŠNJAK 100g

10,00 eur/kom

Batat

BATAT

1,59 eur/kg

Eko proizvodi

EKO voće

1,33 eur/kg

Prepeličja jaja

Jaja Japanskih Prepelica

0,20 eur/kom

Eko proizvodi

Ekološki uzgojen lješnjak

8,63 eur/kg

Svinjsko meso

Crne slavonske svinje - EKO i otvoreni uzgoj

2,12 eur/kg