Pasirana rajčica

Priprema zimnice oduvijek je praksa u mojoj obitelji, kako bi se ljeto bližilo kraju tako su se prikupljali njegovi plodovi i spremali se za zimske dane. Danas ne mogu zamisliti da dočekamo zimu bez ozbiljne količine kuhanog paradajza i ajvara. Kada je zimnica u pitanju, uz neke pekmeze i sokove, to je i dalje prva i najvažnija postava.

Iako se za zimnicu mogu kuhati različite sorte rajčice, mi već dugi niz godina koristimo tzv. šljivare, rajčice duguljastih plodova, vrlo mesnate i bez puno sjemenki. Izuzetno su zahvalne za passatu, pelate i sl.

Ovdje neću pisati recept s točnim količinama sastojaka jer bez obzira kuhate li 20 kg ili kao mi 150 kg, postupak je isti, samo vrijeme kuhanja treba prilagoditi količinama.

Za početak, prije nego krenemo s rajčicama, važno je pripremiti boce u koje ćemo kasnije uliti naš omiljeni sok. Dobro je boce oprati ranije i, ako je to moguće, ostaviti nekoliko dana izložene jakom suncu.

Ako se odlučimo za veće količine rajčica, posao koji nas čeka nije „mali zalogaj“, za jednu osobu je poprilično naporan pa je ovo zapravo odlična prilika da se okupi ekipa / obitelj (idealno bi bilo da se druži više generacija ;), kod nas u ovoj akciji još uvijek svekrva ima glavnu riječ) i zajedno odradi posao.

Naravno, puno je načina na koje možete pripremiti pasirane rajčice za zimu, ovdje ću napisati samo kako mi to radimo.

1. Rajčice prvo dobro oprati pa očistiti od peteljki, zelenijih dijelova uz vrh. Nožem ukloniti i sve oštećene dijelove.

2. Izrezati na četvrtine i staviti u veliku posudu za kuhanje. Prije kuhanja paradajz malo zgnječiti.

3. Kuhati dok paradajz ne omekša, kada se kožica krene odvajati od paradajza, možemo maknuti s vatre.

4. Skuhani paradajz pasirati nekoliko puta. Pasiranjem ćemo ukloniti kožicu i sjemenke. Ovisno o pasirki, pasirajte dok ne „izvučete“ svu tekućinu, mi ga pasiramo tri puta. Prilokom trećeg pasiranja izlazi jako gusti, dragocjeni sok (zapravo, to je već kašica ;) ).

5. Pasirani paradajz uliti u čistu veliku posudu (možemo koristiti istu onu u kojoj se ranije kuhao, samo je moramo prethodno dobro oprati kako bismo uklonili sve sjemenke) i kuhati do željene gustoće.

6. Kada je pasirana rajčica malo ukuhala, dodamo sol i šećer po ukusu (količina ovisi o sorti, gustoći...) i pustimo da opet prokuha.

7. Nakon par minuta maknemo s vatre i uz pomoć grabilice (kutlače/šeflje ;) )i lijevka ulijevamo u priprmljene strilizirane boce. Važno je boce puniti do vrha i odmah zatvoriti metalnim čepovima ili čvrsto zatvoriti celofanom i gumicom.

8. Boce složiti jednu uz drugu, utopliti i ostaviti da se polagano hlade.

9. Nakon dva dna možemo ih složiti na police i čuvati na tamnom, hladnom i suhom mjestu (mi ih držimo u podrumu).

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Mandarine

Mandarine

8,00 kn/kg

Maslinovo ulje

Konzervirane masline na domaći način

35,00 kn/kom

Eko proizvodi

EKO mandarine

9,00 kn/kg

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

20,00 kn/kom

Matična mliječ

MATIČNA MLIJEČ

150,00 kn/kom

Tinktura

TINKTURA ČISTAČ DIŠNIH PUTEVA

140,00 kn/kom

Bijelo brašno (tip 400 i tip 550)

EKO BRAŠNO

20,00 kn/kg

Pršut

ISTARSKI PRŠUT

185,00 kn/kom

Ulje konoplje

Extra djevičansko maslinovo ulje ovogodišnje Istra

75,00 kn/L

Grickalice

BUČINE SJEMENKE organske (100g)

10,00 kn/kom

Pršut

Dalmatinski pršut

0,10 kn/kg

Meso divljači

Jelen obični

3500,00 kn/kom

Ostalo

Mlinci

1,00 kn/kom

XL jaja težine iznad 73 g

JAJA - DOMAĆA

1,00 kn/kom

Voćni likeri

Liker od limuna - 1l

263,00 kn/kom