Panna cotta je popularni talijanski klasik, fina kuhana krema od slatkog vrhnja i želatine koju možemo aromatizirati po želji i poslužiti s voćnim, čokoladnim ili karamel preljevom. Nakon kuhanja, kremu ulijemo u manje posudice ili čaše i ostavimo nekoliko sati u hladnjaku. Kada je krema već čvrsta, možemo joj dodati preljev.
Sastojci:
500 ml slatkog vrhnja
120 ml mlijeka
3 žlice šećera
1 mahuna vanilije/srž (umjesto mahune možete koristiti burbon vanilija šećer)
1 limun, nešpricani (naribana korica i sok)
5 g želatine u prahu
za preljev:
100 g borovnica
1 žlica šećera
1 - 2 žlice vode
Priprema:
Želatinu pomiješajte s malo vode i ostavite 10ak minuta da nabubri (pratite upute na ambalaži).
Mlijeko i 250 g slatkog vrhnja zagrijte, dodajte vaniliju (srž i mahunu) ili burbon vanilija šećer, naribanu limunovu koricu. Kada prokuha maknite s vatre i dodajte pripremljenu želatinu i brzo miješajte dok se želatina ne otopi.Dodajte preostalo slatko vrhnje i nastavite miješati. Po želji u kremu možete dodati limunov sok ili malo ruma.
Kremu rasporedite u čaše i stavite u hladnjak (možete kremu prvo procijediti kako bi uklonili limunovu koricu). Panna cotta se treba hladiti nekoliko sati.
Dok se krema hladi pripremite preljev. Borovnice operite, dodajte im šećer i žlicu-dvije vode pa kuhajte na laganoj vatri 2-3 minute. Lagano ih znječite i još kratko kuhajte dok se malo ne zgusne. Ovako pripremljeni preljev možete ispasirati kroz sito ali i ne morate (ja sam ga pasirala). Preljev ohladite i ravnomjerno, u tankom sloju rasporedite u čaše s panna cottom.
Na kraju u svaku čašu prije posluživanja dodajte malo svježih borovnica.
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj