BUHTLE

Priprema buhtli nije komplicirana ali traži malo strpljenja. Buhtle možemo puniti omiljenim pekmezom ili nutellom. Ako se odlučite za pekmez, obavezno dodajte i cimet, kombinacija je odlična a miris takvih buhtlica je neodoljiv. O punjenju nutellom ne moram ništa reći, sve znate, zar ne ;) Puno je recepata za buhtle, ove su specifične po tome što u tijestu nema jaja.

Buhtle pečem u okruglom pekaču promjera 28 cm.

Sastojci (za 15-20 komada)

za tijesto:

• 7 g suhog kvasca

• 1 žlica šećera

• 100 ml toplog mlijeka

• 500 g glatog brašna

• 1/8 žličice soli

• 2 žlice šećera

• 1 vanilin šećer ili malo ekstrakta vanilije

• naribana korica 1 limuna

• 4 žlice ulja ili rastopljenog maslaca

• 200 ml toplog mlijeka

za nadjev:

• domaći pekmez i cimet, nutella

još:

• 50 g rastopljenog maslaca za premazivanje

• šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. U manju posudicu stavite suhi kvasac, dodajte žlicu šećera i 100 ml toplog mlijeka, promiješajte i ostavite da malo naraste i napravi se pjenica.

2. U veću zdjelu stavite brašno, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubinu pa tu dodajte 2 žlice šećera i vanilin šećer, naribanu limunovu koricu, pripremljeni kvasac, ulje ili maslac i 200 ml toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto, formirajte ga u kuglu i stavite u zdjelu u koju ste prethodno stavili malo ulja, kako se tijesto tijekom dizanja ne bi lijepilo za posudu. Tijesto također premažite uljem pa pokrijte drugom velikom zdjelom, prozirnom folijom ili čistom krpom. Ostavite na toplom mjestu pa nakom 10-15 minuta tijesto premijesite (ne treba ga vaditi iz zdjele), opet formirajte u kuglu i ostavite da se diže oko 40 minuta, odnosno da barem dvostruko naraste.

3. Posudu za pečenje premažite maslacem.

4. U mikrovalnoj ili na štednjaku otopite maslac za umakanje buhtli.

5. Tijesto izručite na brašnom posutu radnu površinu, razvaljajte i izrežite na kvadratiće. Na svaki kvadratić stavite malo pekmeza, obilno pospite cimetom i zamotajte buhtle, čvrsto spojite krajeve tijesta tako da dobijete male loptice. Na isti način punite tijesto nutelom, samo bez cimeta.

6. Svaku buhtlu umočite u rastopljeni maslac i slažite u pripremljeni kalup za pečenje. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta.

7. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 160-180°C oko 30-40 minuta, odnosno dok buhtle ne dobiju lijepu boju.

8. Izvadite iz pećnice i brzim potezima svaku buhtlicu premažite tankim slojem maslaca.

9. Ostavite da se malo ohlade pa pospite šećerom u prahu.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Prirodni (100%) sokovi

Aronija Nero matični sok 100%

50,00 kn/L

Crna vina

Istarski teran i refošk

15,00 kn/L

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

60,00 kn/L

Melem

ZABALSAM

60,00 kn/kom

Propolis

Propolis 40%

50,00 kn/kom

Pršut

Pršut istarski Jelenić

160,00 kn/kg

Janjeće meso

Lička janjetina

65,00 kn/kg

Usitnjeno oblikovano meso

Burgeri od odležane junetine

54,00 kn/kom

Ulje konoplje

Konopljino hladno prešano ulje 250 ml

50,00 kn/kom

Eko proizvodi

Ekstra džem od bobica bazge

25,00 kn/kom

Kremasti med

Medena krema s dodatkom oraha 250 g

24,00 kn/kom

Teleće meso

Telece Meso

50,00 kn/kom

Ostalo

Orahovo hladno prešano ulje 250 ml

65,00 kn/kom

Maslinovo ulje

"Sapparis" ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,50 lit

80,00 kn/kom

Matična mliječ

MATIČNA MLIJEČ

170,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice