BUHTLE

Priprema buhtli nije komplicirana ali traži malo strpljenja. Buhtle možemo puniti omiljenim pekmezom ili nutellom. Ako se odlučite za pekmez, obavezno dodajte i cimet, kombinacija je odlična a miris takvih buhtlica je neodoljiv. O punjenju nutellom ne moram ništa reći, sve znate, zar ne ;) Puno je recepata za buhtle, ove su specifične po tome što u tijestu nema jaja.

Buhtle pečem u okruglom pekaču promjera 28 cm.

Sastojci (za 15-20 komada)

za tijesto:

• 7 g suhog kvasca

• 1 žlica šećera

• 100 ml toplog mlijeka

• 500 g glatog brašna

• 1/8 žličice soli

• 2 žlice šećera

• 1 vanilin šećer ili malo ekstrakta vanilije

• naribana korica 1 limuna

• 4 žlice ulja ili rastopljenog maslaca

• 200 ml toplog mlijeka

za nadjev:

• domaći pekmez i cimet, nutella

još:

• 50 g rastopljenog maslaca za premazivanje

• šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. U manju posudicu stavite suhi kvasac, dodajte žlicu šećera i 100 ml toplog mlijeka, promiješajte i ostavite da malo naraste i napravi se pjenica.

2. U veću zdjelu stavite brašno, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubinu pa tu dodajte 2 žlice šećera i vanilin šećer, naribanu limunovu koricu, pripremljeni kvasac, ulje ili maslac i 200 ml toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto, formirajte ga u kuglu i stavite u zdjelu u koju ste prethodno stavili malo ulja, kako se tijesto tijekom dizanja ne bi lijepilo za posudu. Tijesto također premažite uljem pa pokrijte drugom velikom zdjelom, prozirnom folijom ili čistom krpom. Ostavite na toplom mjestu pa nakom 10-15 minuta tijesto premijesite (ne treba ga vaditi iz zdjele), opet formirajte u kuglu i ostavite da se diže oko 40 minuta, odnosno da barem dvostruko naraste.

3. Posudu za pečenje premažite maslacem.

4. U mikrovalnoj ili na štednjaku otopite maslac za umakanje buhtli.

5. Tijesto izručite na brašnom posutu radnu površinu, razvaljajte i izrežite na kvadratiće. Na svaki kvadratić stavite malo pekmeza, obilno pospite cimetom i zamotajte buhtle, čvrsto spojite krajeve tijesta tako da dobijete male loptice. Na isti način punite tijesto nutelom, samo bez cimeta.

6. Svaku buhtlu umočite u rastopljeni maslac i slažite u pripremljeni kalup za pečenje. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta.

7. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 160-180°C oko 30-40 minuta, odnosno dok buhtle ne dobiju lijepu boju.

8. Izvadite iz pećnice i brzim potezima svaku buhtlicu premažite tankim slojem maslaca.

9. Ostavite da se malo ohlade pa pospite šećerom u prahu.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Crna vina

Gamé 2014. crno kvalitetno vino 1L

18,00 kn/kom

Eko proizvodi

EKO povrće

20,00 kn/kg

Njega tijela

PILING ZA TIJELO 300 ml

95,00 kn/kom

Lavanda

ETERIČNO ULJE LAVANDE

15,00 kn/kom

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno 1kg

10,00 kn/kg

Njega lica

KREMA ZA LICE SMILJE 50 ml

160,00 kn/kom

Njega tijela

LOSION ZA TIJELO NARANČA-GREJP 200 ml

150,00 kn/kom

Ostalo

Sječka, Malč, Ukrasna kora

20,00 kn/kom

Kozji sir

Polutvrdi kozji sir

100,00 kn/kg

Crna vina

Gamé 2012. crno kvalitetno vino 1L

20,00 kn/kom

Kolači

MEDENI DUKATI 200 g

15,00 kn/kom

Limun

Limun

5,00 kn/kg

Meso peradi

Potražujemo EKO pačje i pureće meso

60,00 kn/kg

Slanina

Domaća slanina

1,00 kn/kg

Eko proizvodi

Mahune

25,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice