DOMAĆA ŠTRUDLA

Tradicionalna štrudla, odnosno savijača, priprema se od domaćeg vučenog tijesta. Za pripremu tijesta koriste se jednostavne namirnice – brašno i voda te malo soli, ulja i octa. Savijače/štrudle se mogu nadjevati slatkim ili slanim nadjevima. Štrudla od jabuka sigurno je jedna od najomiljenijih. Moja prva sjećanja na domaće štrudle vezana su, naravno, uz baku. Obožavala sam gledati je dok razvlači to čudesno, glatko, tanko tijesto, polako obilazi stol, pažljivo uklanja malo zadebljane krajeve tijesta (tu bih i ja ponekad uskočila pomoći ;) ) a onda nadjeva finim, domaćim jabukama. Kao da sada gledam tu djevojčicu kako velikim očima prati svaki bakin pokret. Njezine ruke i svaki korak oko velikog stola zauvijek su mi ostali u sjećanju. Eh! Njezine su štrudle bile i ostale najbolje koje sam ikada jela :)

Tijesto:

• 500 g glatkog brašna

• 250-300 ml mlake vode

• 1 žlica octa

• 3 žlice ulja

• malo soli

Nadjev:

• oko 1 kg kiselih jabuka

• 4 žlice šećera

• 2 vanilin šećera ili burbon vanilija šećera

• cimet

• po želji šaka grožđica namočenih u rum

• malo naribane limunove korice

• (po potrebi i malo krušnih mrvica, ako jabuke puste puno soka)

• maslac

Priprema:

1. Umijesite glatko tijesto i formirajte ga u kuglu. Podlogu malo pobrašnite i ostavite tijesto poklopljeno posudom u kojoj ste ga mijesili. Neka miruje oko sat vremena.

2. Stolnjak pospite s malo brašna, u sredinu stavite odstajalo tijesto, malo ga razvaljajte razvijačem i namažite uljem pa opet ostavite da miruje 15ak minuta.

3. Jabuke operite, ogulite i naribajte pa dodajte jabukama i ostale sastojke za nadjev. Ako koristite slatke jabuke, smanjite šećer a dodajte malo limunovog soka.

4. Razvucite tanko tijesto tako da ga nježno odozdo dlanovima vuče te prema sebi (i tako šetajte malo oko stola :lol), kad ste ga dovoljno razvukli, deblje krajeve tijesta uklonite.

5. Tijesto pokapajte uljem ili otopljenim maslacem i pustite da odstoji par minuta a zatim po tijestu rasporedite nadjev (na oko 2/3 na dvije suprotne strane stola). Uz pomoć stolnjaka zamotajte dvije štrudle, jednu prema drugoj, prerežite tijesto po sredini i stavite štrudle u tepsiju obloženu papirom za pečenje (i njega malo namažite maslacem), premažite štrudle s malo maslaca i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 30 minuta na 180-200°C.

6. Pred kraj pečenja izvadite štrudle, opet ih malo premažite i vratite u pećnicu dok ne dobiju finu boju.

7. Kada se malo ohlade, štrudle pospite šećerom u prahu.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Maslinovo ulje

Ekološko-ekstra djevičansko maslinovo ulje

100,00 kn/L

Maslinovo ulje

iSoLa- ekološki certificirano maslinovo ulje (otok Hvar)

90,00 kn/L

Usitnjeno oblikovano meso

Burgeri od odležane junetine

54,00 kn/kom

Cvjetni med

Med cvjetni,bagrem,šumski,livada...

40,00 kn/kg

Eko proizvodi

EKO povrće

20,00 kn/kg

Ostalo

Bademovo hladno prešano ulje 250 ml

70,00 kn/kom

Bijela vina

Rajnski rizling

18,00 kn/L

Ostalo

Batat gomolj.Rod 2019

10,00 kn/kg

Banane

Indijanska banana plod - nutritivno najjače voće

60,00 kn/kg

Masti životinjskog podrijetla

EKO mast crne slavonske svinje 250ml

13,00 kn/kom

Ostalo

Orahovo brašno 500 g

30,00 kn/kom

Sušene kobasice

Kobasica od ovčetine

150,00 kn/kg

Eko proizvodi

EKO masline s košticama

25,00 kn/kg

Pršut

Dalmatinski pršut Mataš

120,00 kn/kg

Kiseli kupus

Domaći kiseli kupus

16,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice