DOMAĆA ŠTRUDLA

Tradicionalna štrudla, odnosno savijača, priprema se od domaćeg vučenog tijesta. Za pripremu tijesta koriste se jednostavne namirnice – brašno i voda te malo soli, ulja i octa. Savijače/štrudle se mogu nadjevati slatkim ili slanim nadjevima. Štrudla od jabuka sigurno je jedna od najomiljenijih. Moja prva sjećanja na domaće štrudle vezana su, naravno, uz baku. Obožavala sam gledati je dok razvlači to čudesno, glatko, tanko tijesto, polako obilazi stol, pažljivo uklanja malo zadebljane krajeve tijesta (tu bih i ja ponekad uskočila pomoći ;) ) a onda nadjeva finim, domaćim jabukama. Kao da sada gledam tu djevojčicu kako velikim očima prati svaki bakin pokret. Njezine ruke i svaki korak oko velikog stola zauvijek su mi ostali u sjećanju. Eh! Njezine su štrudle bile i ostale najbolje koje sam ikada jela :)

Tijesto:

• 500 g glatkog brašna

• 250-300 ml mlake vode

• 1 žlica octa

• 3 žlice ulja

• malo soli

Nadjev:

• oko 1 kg kiselih jabuka

• 4 žlice šećera

• 2 vanilin šećera ili burbon vanilija šećera

• cimet

• po želji šaka grožđica namočenih u rum

• malo naribane limunove korice

• (po potrebi i malo krušnih mrvica, ako jabuke puste puno soka)

• maslac

Priprema:

1. Umijesite glatko tijesto i formirajte ga u kuglu. Podlogu malo pobrašnite i ostavite tijesto poklopljeno posudom u kojoj ste ga mijesili. Neka miruje oko sat vremena.

2. Stolnjak pospite s malo brašna, u sredinu stavite odstajalo tijesto, malo ga razvaljajte razvijačem i namažite uljem pa opet ostavite da miruje 15ak minuta.

3. Jabuke operite, ogulite i naribajte pa dodajte jabukama i ostale sastojke za nadjev. Ako koristite slatke jabuke, smanjite šećer a dodajte malo limunovog soka.

4. Razvucite tanko tijesto tako da ga nježno odozdo dlanovima vuče te prema sebi (i tako šetajte malo oko stola :lol), kad ste ga dovoljno razvukli, deblje krajeve tijesta uklonite.

5. Tijesto pokapajte uljem ili otopljenim maslacem i pustite da odstoji par minuta a zatim po tijestu rasporedite nadjev (na oko 2/3 na dvije suprotne strane stola). Uz pomoć stolnjaka zamotajte dvije štrudle, jednu prema drugoj, prerežite tijesto po sredini i stavite štrudle u tepsiju obloženu papirom za pečenje (i njega malo namažite maslacem), premažite štrudle s malo maslaca i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 30 minuta na 180-200°C.

6. Pred kraj pečenja izvadite štrudle, opet ih malo premažite i vratite u pećnicu dok ne dobiju finu boju.

7. Kada se malo ohlade, štrudle pospite šećerom u prahu.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Drugi sirevi

Sir

40,00 kn/kg

Prirodni (100%) sokovi

Aronija Nero matični sok 100%

50,00 kn/L

Bosiljak

Bosiljak svježi

12,00 kn/kom

Cvjetni med

Med cvjetni,bagrem,šumski,livada...

40,00 kn/kg

Kremasti med

Medena krema s dodatkom kurkume 250 g

24,00 kn/kom

Bučino ulje

100 % Premium bučino ulje

120,00 kn/L

Ulje konoplje

Domaće dalmatinsko maslinovo ulje

80,00 kn/L

Jogurt

Kefir- MLIJEČNO PIVO-

11,00 kn/L

Mikrozelenje

Blitva - mikrozelenje

12,00 kn/kom

Bijela vina

Malvazija Istarska 0,75l

40,00 kn/kom

Maslinovo ulje

"Sapparis" ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75 lit

110,00 kn/kom

Za razmućivanje

Sok od ljutog šipka

35,00 kn/kom

Matična mliječ

MATIČNA MLIJEČ

170,00 kn/kom

Sadnice

Presadnice batata za sezonu 2020.

2,00 kn/kom

Džemovi

Džem od mandarine

25,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice