Muffini

Muffini su jednostavni kolačići koji su se iz Amerike proširili svijetom a veliku popularnost stekli su upravo zbog jednostavne i brze pripreme. Specifičnog su izgleda i praktični za posluživanje.

Ovi maffini koje sam danas pripremila posebno su sočni jer sam u tijesto dodala pire od bundeve i kasnije ih prelila finim karamelom. Cvijet soli samo je točka na i ovim neodoljivim sezonskim kolačima.

Pire od bundeve pripremite tako da hokaido ili muškatnu tikvu operete, prepolovite, očistite od sjemenki, zamotate u alu-foliju i pečete oko sat vremena na 170°C. Kada je bundeva pečena, žlicom odvojite meso bundeve od kore pa štapnim mikserom izradite u fini pire.

Za muffine će vam trebati 200 g pirea, ostatak možete zamrznuti.

Muffini:

suhi sastojci

· 150 g glatkog brašna

· 50 g mljevenih oraha

· 1 žličica mljevenog cimeta

· 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića

· 1 žličica sode bikarbone

· 1 žličica praška za pecivo

· prstohvat soli

· 100 g šećera

+ po želji 1 žličica kakaa (dodajte kasnije samo u polovicu smjese)

mokri sastojci

· 2 jaja

· 200 g pirea bundeve

· 150 ml mlijeka

· 1 žličica ekstrakta vanilije

· 50 ml ulja

Karamel:

· 100 g šećera

· 30 g maslaca

· 150 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja

Priprema:

Prvo pripremite karamel – u manjoj posudi, na laganoj vatri otopite šećer do smećkaste boje, dodajte maslac, pa kada se maslac otopi dodajte trećinu slatkog vrhnja (oprezno, reakcija može biti burna). Miješajte na laganijoj vatri 2-3 minute pa lagano dodajte i preostalo slatko vrhnje. Kuhajte 5 minuta pa maknite s vatre i ohladite.

Dok se karamel hladi, pripremite muffine. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašnu dodajte mljevene orahe, cimet, muškatni oraščić, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – umutite jaja, dodajte pire od bundeve, mlijeko, ulje i vaniliju.

Pomiješajte zajedno suhe i mokre sastojke, pjenjačom miješajte smjesu da se svi sastojci sjedine.

U kalup za muffine stavite papirnate košarice i u svaku ulijevajte smjesu do 2/3 (tijekom pečenja kolačići će rasti). Ako želite imati svjetlije i tamnije kolačiće, kada ste iskoristili polovicu smjese u preostali dio dodajte žličicu kakaa, dobro promiješajte pa smjesu rasporedite u preostale košarice.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 17-20 minuta na 170°C.

Ohladite i poslužite s preljevom od karamela. Na svaki kolačić možete dodati mrvom cvijeta soli.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

EKO voće

1,33 eur/kg

Pastrva

PASTRVA

3,98 eur/kg

Bučino ulje

Nagrađivano varaždinsko bučino ulje 0,50 l

12,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Lignje

Domaće jadranske lignje

0,01 eur/kg

Melem

Zlatna mast od 24 ljekovite biljke 100ml – BioProizvodi Varaždin.

20,00 eur/kom

Jabuke

EKO Jabuka Fuji

2,40 eur/kg

Tikvice

Tikvice

0,01 eur/kg

Proizvodi bez šećera

SMOKVENJAK kobasica 100 g

2,50 eur/kom

Šljivovica

Rakija šljiva - 1L

13,00 eur/L

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje 0.5l

10,40 eur/kom

Ostalo

Kupujem juneći loj

0,66 eur/kg

Poriluk

Krumpir

1,00 eur/kg

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 600g

20,00 eur/kom

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg