Muffini su jednostavni kolačići koji su se iz Amerike proširili svijetom a veliku popularnost stekli su upravo zbog jednostavne i brze pripreme. Specifičnog su izgleda i praktični za posluživanje.
Ovi maffini koje sam danas pripremila posebno su sočni jer sam u tijesto dodala pire od bundeve i kasnije ih prelila finim karamelom. Cvijet soli samo je točka na i ovim neodoljivim sezonskim kolačima.
Pire od bundeve pripremite tako da hokaido ili muškatnu tikvu operete, prepolovite, očistite od sjemenki, zamotate u alu-foliju i pečete oko sat vremena na 170°C. Kada je bundeva pečena, žlicom odvojite meso bundeve od kore pa štapnim mikserom izradite u fini pire.
Za muffine će vam trebati 200 g pirea, ostatak možete zamrznuti.
Muffini:
suhi sastojci
· 150 g glatkog brašna
· 50 g mljevenih oraha
· 1 žličica mljevenog cimeta
· 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
· 1 žličica sode bikarbone
· 1 žličica praška za pecivo
· prstohvat soli
· 100 g šećera
+ po želji 1 žličica kakaa (dodajte kasnije samo u polovicu smjese)
mokri sastojci
· 2 jaja
· 200 g pirea bundeve
· 150 ml mlijeka
· 1 žličica ekstrakta vanilije
· 50 ml ulja
Karamel:
· 100 g šećera
· 30 g maslaca
· 150 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
Priprema:
Prvo pripremite karamel – u manjoj posudi, na laganoj vatri otopite šećer do smećkaste boje, dodajte maslac, pa kada se maslac otopi dodajte trećinu slatkog vrhnja (oprezno, reakcija može biti burna). Miješajte na laganijoj vatri 2-3 minute pa lagano dodajte i preostalo slatko vrhnje. Kuhajte 5 minuta pa maknite s vatre i ohladite.
Dok se karamel hladi, pripremite muffine. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašnu dodajte mljevene orahe, cimet, muškatni oraščić, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – umutite jaja, dodajte pire od bundeve, mlijeko, ulje i vaniliju.
Pomiješajte zajedno suhe i mokre sastojke, pjenjačom miješajte smjesu da se svi sastojci sjedine.
U kalup za muffine stavite papirnate košarice i u svaku ulijevajte smjesu do 2/3 (tijekom pečenja kolačići će rasti). Ako želite imati svjetlije i tamnije kolačiće, kada ste iskoristili polovicu smjese u preostali dio dodajte žličicu kakaa, dobro promiješajte pa smjesu rasporedite u preostale košarice.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 17-20 minuta na 170°C.
Ohladite i poslužite s preljevom od karamela. Na svaki kolačić možete dodati mrvom cvijeta soli.
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj