Kaiserschmarrn ili carski drobljenac/carske mrvice sastoji se od jaja, brašna i mlijeka s dodatkom šećera i maslaca za prženje. Često se ovim „debelim palačinkama“ dodaje i malo grožđica natopljenih u rumu, a tijekom pečenja tijesto se izlomi u male komade. Gotovo jelo obilno se posipa šećerom u prahu i tradicionalno poslužuje s kompotom od šljiva ali odlično izbor je i mousse od jabuka kao džem od šljiva ili žele od ribiza.
Mnogima će ovo jednostavno jelo vratiti neke lijepe slike iz djetinjstva, jer ovaj veliki klasik austrijske kuhinje pripremale su i naše mame i bake.
Sastojci:
4 jaja
1 žlica šećera
1 žličica vanilin šećera
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
400 ml mlijeka
2 žlice grožđica ili brusnica
rum
50 g maslaca
šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
Grožđice potopite rumom i ostavite tako 30 minuta (u nedostatku grožđica možete koristiti brusnce, ko ja).
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjcima dodajte žlicu šećera i vanilin šećer pa pjenjačom miješajte te daodajte brašno i mlijeko i izmiješajte u glatku smjesu. Posolite.
Bjelanjke izradite u čvrst snijeg pa pažljivo, nježno dodajte smjesi od žumanjaka.
U zagrijanoj tavi otopite maslac, dodajte ocijeđene grožđice (ili brusnice), pa prelijte pripremljenim tijestom (da bude debljine oko 1 cm).
Na umjerenoj vatri ispecite jednu stranu do zlatnožute boje pa pažljivo preokrenite i nakon minutu-dvije raskomadajte tijesto na manje komadiće i miješajte drvenom kuhačom dok se sve ne ispeče. Kada je gotovo, obilno pospite šećerom u prahu i poslužiteodmah uz džem od šljiva ili brusnica.
Pecite preostalo tijesto na isti način (ovisno o veličini tave, ja sam pekla u dvije „ture“).
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj