ČOKOLADNI LAVA KOLAČ

Ovi kolačići usrećit će svakog ozbiljnijeg čokoljupca!

Naziv ne iznenađuje jer ono po čemu je ovaj kolač poseban je upravo taj lava efekt ;)

Priprema je jednostavna, zaista se i početnici mogu poigrati spravljanjem ove slastice,važno je samo pripaziti da se kolačići ne peku predugo. Istina, ako se to i dogodi, okus neće stradati ali kolač će se ravnomjerno ispeći i izostat će ovaj tekući lava moment.

Moj sin obožava lava cake pa ga volim iznenaditi i razveseliti ovom jednostavnom slasticom.

Kada koristim manje posudice, kao danas, kolačiće pečem točno 12 minuta, a ako koristim veće posudice, ostavim ih u pećnici koju minutu duže. Preporučila bih korištenje manjih posudica jer je kolač jako bogat okusom i zasitan, prava čokoladna bombica ;)

Sastojci su dovoljni za 8 posudica (ili 5-6 većih).

Sastojci:

200 g tamne čokolade

200 g maslaca

4 jaja

2 žumanjka

150 g šećera

120 g glatkog brašna

1 žličica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilin šećera

za premazivanje posudica - malo maslaca i kakaa ili čokolade u prahu

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Posudice premažite maslacem (i dno i stranice) i pospite čokoladom u prahu ili kakaom, tako da budu potpuno obložene.

Narežite čokoladu na manje komade, maslac isto, pa ih skupa otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari, promiješajte da se smjesa lijepo sjedini. Ostavite sa strane da se malo ohladi.

U drugoj posudi pjenasto umutite jaja, žumanjke i šećer, dodajte vaniliju i kada smjesa malo poblijedi postupno dodajte malo po malo brašna, cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Na kraju dodajte i otopljenu čokoladu s maslacem i sve dobro promiješajte.

Smjesu rasporedite u pripremljene posudice i stavite u pećnicu.

Pecite 12 minuta na 200°C, odnosno dok se na vrhu ne stvori korica i smjesa se malo odvoji od kalupa/posudica (ne peku sve pećnice jednako, zato je ovo bitno naglasiti). Izvadite iz pećnice i ostavite par minuta a zatim ih još tople poslužite. Sredina kolačića treba biti jako mekana, odnosno tekuća.

Prije posluživanja kolačiće preokrenite na tanjure i pospite šećerom u prahu a nećete pogriješiti ni ako uz kolač poslužite malo šlaga ili sladoleda.

Više recepata potražite i na Tanjinom blogu Cookam i guštam. http://cookam.blogspot.hr/

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Proizvodi bez šećera

Namaz Nutmaz maslac od lješnjaka 180g

4,65 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Batat

Ljubičasti batat

4,00 eur/kg

Amforin med

Med Amorfa

7,96 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Voćna vina

Vino voćno od Haskapa

13,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 5l

95,00 eur/kom

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom