ČOKOLADNI LAVA KOLAČ

Ovi kolačići usrećit će svakog ozbiljnijeg čokoljupca!

Naziv ne iznenađuje jer ono po čemu je ovaj kolač poseban je upravo taj lava efekt ;)

Priprema je jednostavna, zaista se i početnici mogu poigrati spravljanjem ove slastice,važno je samo pripaziti da se kolačići ne peku predugo. Istina, ako se to i dogodi, okus neće stradati ali kolač će se ravnomjerno ispeći i izostat će ovaj tekući lava moment.

Moj sin obožava lava cake pa ga volim iznenaditi i razveseliti ovom jednostavnom slasticom.

Kada koristim manje posudice, kao danas, kolačiće pečem točno 12 minuta, a ako koristim veće posudice, ostavim ih u pećnici koju minutu duže. Preporučila bih korištenje manjih posudica jer je kolač jako bogat okusom i zasitan, prava čokoladna bombica ;)

Sastojci su dovoljni za 8 posudica (ili 5-6 većih).

Sastojci:

200 g tamne čokolade

200 g maslaca

4 jaja

2 žumanjka

150 g šećera

120 g glatkog brašna

1 žličica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilin šećera

za premazivanje posudica - malo maslaca i kakaa ili čokolade u prahu

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Posudice premažite maslacem (i dno i stranice) i pospite čokoladom u prahu ili kakaom, tako da budu potpuno obložene.

Narežite čokoladu na manje komade, maslac isto, pa ih skupa otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari, promiješajte da se smjesa lijepo sjedini. Ostavite sa strane da se malo ohladi.

U drugoj posudi pjenasto umutite jaja, žumanjke i šećer, dodajte vaniliju i kada smjesa malo poblijedi postupno dodajte malo po malo brašna, cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Na kraju dodajte i otopljenu čokoladu s maslacem i sve dobro promiješajte.

Smjesu rasporedite u pripremljene posudice i stavite u pećnicu.

Pecite 12 minuta na 200°C, odnosno dok se na vrhu ne stvori korica i smjesa se malo odvoji od kalupa/posudica (ne peku sve pećnice jednako, zato je ovo bitno naglasiti). Izvadite iz pećnice i ostavite par minuta a zatim ih još tople poslužite. Sredina kolačića treba biti jako mekana, odnosno tekuća.

Prije posluživanja kolačiće preokrenite na tanjure i pospite šećerom u prahu a nećete pogriješiti ni ako uz kolač poslužite malo šlaga ili sladoleda.

Više recepata potražite i na Tanjinom blogu Cookam i guštam. http://cookam.blogspot.hr/

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Maslinovo ulje

"Sapparis" ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75 lit

110,00 kn/kom

Bijela vina

Rajnski rizling

18,00 kn/L

Cvjetni med

Med cvjetni,bagrem,šumski,livada...

40,00 kn/kg

Ostalo

Bademovo hladno prešano ulje 250 ml

70,00 kn/kom

Janjeće meso

Lička janjetina

65,00 kn/kg

Livadni med

MED LIVADSKI

70,00 kn/kg

Tikva

Hokaido tikva

5,00 kn/kg

Makaroni

Tjestenina

1,00 kn/kg

Eko proizvodi

Eko jabuka domaća

5,50 kn/kg

Eko proizvodi

BATAT - naranđasti, bijeli, ljubičasti

15,00 kn/kg

Pjenušava vina

Pjenušac Le Rosé

100,00 kn/L

Prirodni (100%) sokovi

Aronija Nero matični sok 100%

50,00 kn/L

Mikrozelenje

MIKROZELENJE

25,00 kn/kom

Masti životinjskog podrijetla

EKO mast crne slavonske svinje 250ml

13,00 kn/kom

Slanina

Slavonska slanina

100,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice