Brzi kruh sa sodom bikarbonom

Dugo nisam uopće htjela raditi s dizanim tijestom, činilo mi se da tu priču neću nikada dovoljno dobro savladati, a onda se dogodio nekakav klik, ja sam prestala titrati nad njim i odjednom je sve postalo jednostavnije (i uspješnije).

Sada smo dizano tijesto i ja na "ti", volim raditi s tijestom, volim mijesiti kruh i više od svega obožavam miris toplog domaćeg kruha.

Priprema domaćeg kruha pravi je mali ritual u kojem baš, baš guštam.

Recept sam našla u odličnoj knjizi Kako napraviti kruh (Emmanuela Hadjiandreoua), a osim sjajnih recepata i jako zgodnih ideja, knjiga me oduševila i lijepim fotkama (S. Paintera).

Naravno, sada pravim i startere, isprobavam beskvasne kruhove, brojim dane i bočiće....zabavljam se :lol

A zašto sam od svih recepata odlučila isprobati (i podijeliti) baš ovaj?

Zato jer me sjetio na bakinu pogaču sa sodom (i jogurtom) koju sam obožavala i koja je tako savršeno mirisala da sam morala barem pokušati makar i na trenutak vratiti taj miris iz djetinjstva.

I uspjelo mi je :)

Priprema je jako jednostavna, kruh brzo gotov i, za one od vas koji nisu ranije koristili sodu u ovoj kombinaciji, moram reći - drukčiji je od kraha s kvascem.

Ovaj kruh nije od onih koje treba dugo mijesiti i čekati, dapače, začas se samo pomiješaju sastojci, tijesto se ne treba odmarati ni dizati. Za razliku od gore spomenute bakine pogače, koja ipak treba malo odstoji prije pečenja, ovaj kruščić odmah ide u pećnicu.

Najbolji je još topao ;)

Kombinirala sam raženo i pirovo brašno pa je kruščić malo "vlažan", s bijelim pšeničnim brašnom bude razabraniji.

Ovo je tek mrvicu modificiran originalni recept (tamo je autor koristio bijelo oštro brašno).

Za mali kruščić potrebno je:

250 g brašna (pola raženog, pola pirovog)

žličica soli

žličica sode bikarbone

250 ml mlijeka

Pećnicu zagrijati na 200°C.

Pomiješati brašno, sodu i sol.

Dodati mlijeko i promiješati tek da se smjesa sjedini, ništa previše.

Pobrašniti radnu plohu (malo obilnije), izručiti tijesto (koje je dosta rijetko, tako i treba biti). Oblikovati u kuglu i lagano spljoštiti. Dobro uvaljati u bijelo brašno pa prebaciti u malo nauljen (ili papirom za pečenje obložen) lim za pečenje. Oštrim nožem zarezati u križ.

Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 20 -30 min.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

L jaja težine 63-73 g

Domaća jaja iz slobodnog uzgoja

0,30 eur/kom

Celer

Korijen celera

1,00 eur/kg

Prirodni (100%) sokovi

Eko 100% sok sibirske borovnice - haskapa

12,00 eur/L

Repa

Repa za kiseljenje

0,50 eur/kg

L jaja težine 63-73 g

Jaja iz slobodnog uzgoja

0,30 eur/kom

Grickalice

Heljda snack s kukuruzom

2,65 eur/kom

Blitva

Blitva

1,00 eur/kg

Cherry rajčica

Mini rajčice

1,00 eur/kg

Ostalo

Kozja skuta

15,00 eur/kg

Ostalo

Ribež inox Nini Tartufi

25,00 eur/kom

Tartufi

Crni sjeckani tartuf 90 g

21,25 eur/kom

Pirovo brašno

Pirovo brašno

2,00 eur/kg

CBD proizvodi

CBD Med

22,00 eur/kom

Tabasco

Ljuti umak - OLD SMOKER

7,00 eur/kom

Pršut

PRŠUT JELENIĆ bez kosti 500g

30,00 eur/kom