Paprenjaci

Paprenjaci su tradicionalni hrvatski kolačići, suhi, prhki i aromatični, a pripremaju se pomoću posebnih drvenih kalupa. Ovi keksići imaju dugu povijest, poznato je da su se pripremali još u doba renesanse a danas se najčešće rade u božićno vrijeme. Sastojci za paprenjake su skromni, ali spoj brašna s medom i orasima te dodatkom mirisnih, aromatičnih začina, čine ove kolače posebnim i neodoljivim.

Ovi keksići, poput medenjaka i drugih sličnih suhih kolačića, dobro podnose stajanje pa ih možete pripremiti ranije i čuvati par tjedana u zatvorenoj kutiji i vaditi po potrebi. Kada se spomenu paprenjaci, ja se odmah sjetim 'Zlatarovog zlata' i starice Magde, onog dijela knjige gdje Šenoa piše: „Prišivak paprenjarka pako nadjenuše joj zato: U svem gradu ne bijaše ni velikaške ni građanske žene koja bi bila umjela mijesiti paprenjake kao što Magda. Stoga je bilo i svetkom i petkom dosta jagme za njezinim paprenjacima, i sam varoški sudac Ivan Blažeković znao je kadšto ostaviti lijep dinar u njezinoj kesi. Odavna bješe starica obudovjela. Pokojnik joj muž bijaše zvonarom kod Sv. Marka. Tako je živarila bez ploda i roda, pekući obnoć paprenjake u svom stanu kod Kamenih vrata, a prodavajući ih obdan pred Sv. Markom."

Paprenjaci su danas postali prepoznatljiv hrvatski suvenir, pa budete li u prilici, s ponosom ih poklonite prijateljima i poznanicima u inozemstvu.

Sastojci: 500 g glatkog brašna

200 g masti 150 g šećera

1 -2 žlice mljevenog cimeta

1 žličica mljevenog muškatnog oraščića

1 žličica mljevenih klinčića

½ žličice papra

200 g mljevenih oraha

3 žlice meda

2 jaja

Priprema: Brašnu dodajte mast pa prstima utrljajte mast u brašno. Dodajte šećer, začine (cimet, muškatni oraščić, klinčiće i papar), mljevene orahe, med i jaja pa rukama umijesite tijesto. Kada se sastojci povežu, tijesto oblikujte u kuglu pa zatim u disk, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30-60 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C. Radnu površinu i drvene kalupe pospite brašnom. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i kalupima pažljivo utisnite motive, izrežite kekse i složite u lim obložen papirom za pečenje. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10-15 minuta.

Recept potražite i na blogu Cookam i guštam.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Amforin med

Med Amorfa

7,96 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Crna vina

Merlot 0.75 l

20,00 eur/kom

Eko proizvodi

Marmelada od eko mandarine - 370ml

3,80 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, Rozinjola 1l

30,00 eur/kom

Lipov med

MED LIPA 900g

12,50 eur/kom

Proizvodi bez šećera

Namaz Nutmaz maslac od lješnjaka 180g

4,65 eur/kom

Batat

Ljubičasti batat

4,00 eur/kg

Prepeličja jaja

Prepeličja jaja - Istra / Pula

0,20 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 5l

95,00 eur/kom

Ostalo

Vinjak

30,00 eur/L

Kobasice

Istarska kobasica s tartufima

13,20 eur/kg

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom