Šunka u kruhu

Uskrsni stol tradicionalno krasi kuhana šunka, kuhana jaja, domaći sir i vrhnje i mlado povrće, luk i rotkvice. U Slavoniji je neizostavan dio uskrsnog doručka i kuhani kulen ili kulenova seka.

Šunka u kruhu također se često i rado priprema u svim naši regijama.

Za tijesto možete koristiti pšenično brašno ali i miješati više vrasta brašna, npr u pšenično dodati malo raženog ili pirovog brašna. Ja sam se ovdje inspirirala osnovnim receptom za kruh popularnog kuhara J. Olivera.

Sastojci:

500 g oštrog brašna

300 ml mlake vode

20 g svježeg kvasca

1 žlice šećera

1 žličica morske soli

brašno za posipanje

1-1,5 kg šunke (dimljene, kuhane)

Priprema:

1. U šalicu ili zdjelicu razmrviti kvasac, dodati žlicu šećera i malo tople vode pa promiješati i ostaviti na tiplom mjestu 15 minuta, dok se ne napravi pjenica.

2. U veću posudu staviti brašno, posoliti i promiješati.

U sredini napraviti udubinu pa tu dodati pripremljeni kvasac (pjenicu) i ostatak vode. Umijesiti glatko tijesto.

3. Tijesto formirati u kuglu, staviti u zdjelu premazanu uljem, gornju stranu tijesta posuti brašnom ili isto premazati uljem, prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da se diže 30-40 minuta, odnosno dok se smjesa ne udvostruči.

4. Lim za pečenje posuti brašnom, u sredinu staviti dignuto tijesto, lagano rukama rastanjiti i u sredinu staviti šunku.

Razmutiti jaje i premazati šunku, prebaciti jednu stranu tijesta preko šunke, vanjske rubove isto premazati pa preko toga razvući i drugi dio tijesta. Rubove s obje strane malo stisnuti da se slijepe. Pokriti čistom krpom i ostaviti tako 10-15 minuta, zatim tijesto izvana premazati jajetom (u razmućeno jaje može se dodati i malo vode).

5. Staviti u pećnicu zagrijanu na 220°C, nakon par minuta smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 30-40 minuta.

*napomena - ako pripremate kruh sa domaćom šunkom tada šunku treba ostavti u vodi preko noći, sljedeći dan prokuhati, osušiti pa dalje raditi po receptu. Pažljivo odmjeriti sol jer već i sama šunka bude dosta slana.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Svinjsko meso

Potražujemo svježe svinjsko meso

0,13 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, Žižolera 0.5l

30,00 eur/kom

Bijela vina

Sauvignon 2019

5,97 eur/kom

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Ostalo

PRIRODNA AROMA U PRAHU - JAGODA 100g

8,00 eur/kom

Čokolade

Čokolade i praline

1,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 0,75l

17,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO mladi luk

5,00 eur/kg

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Sadnice

Sladni Agar

7,50 eur/kom