Ovaj jednostavni kolač sigurno ste svi jeli u nekoj od brojnih kombinacija. Za njegovu pripremu ne treba ni puno vremena ni velika vještina u kuhinji. Ja sam ga pripremila s višnjama ali možete koristiti i neko drugo voće.
Iako se klasični glajgeviht ne poslužuje s preljevom, ja sam ubrala malo više višanja pa sam i njih iskoristila.
Uobičajeno je ovaj kolač peći u većem limu da bude niži, ali ja sam ga pekla u limu 35 x 22 cm baš zbog toga da ga mogu poslužiti s preljevom.
Sastojci:
tijesto
6 jaja
300 g šećera
2 vrećice vanilin šećera ili malo domaćeg ekstrakta od vanilije
200 g maslaca (sobne temperature)
12 žlica vruće vode
300 g glatkog brašna
10 g praška za pecivo
oko 500 g višanja
preljev
200 ml soka od višanja
1 žlica šećera
1 puna žličica gustina
150 g višanja
Priprema:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke mikserom izraditi u čvrst snijeg. Uz stalno miješanje dodati šećer (malo po malo), zatim žumanjke, vanilin šećer, vruću vodu i maslac. Ugasiti mikser.
U brašno umiješati prašak za pecivo, pa lagano pjenjačom umiješati u smjesu s jajima.
Višnje oprati, očistiti, posuti s malo oštrog brašna i promiješati.
Lim za pečenje namazati maslacem i posuti brašnom.
Smjesu za tijesto izliti u pripremljeni lim, dodati višnje i staviti u vruću pećnicu. Peći oko 40 minuta na 180°C.
Pripremiti preljev - u sok od višanja dodati žlicu šećera i zagrijati. Kada prokuha dodati gustin pomiješan s malo vode i kuhati, uz miješanje, oko 5 minuta na laganoj vatri. Dodati očišćene višnje i još kratko prokuhati. Preljev prije posluživanja ohladiti.
COOKAM & GUSTAM
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj