Jastuk torta s jagodama

Torta mog djetinjstva :)

Biskvit:

4 jaja

4 žlice šećera

4 žlice brašna

3 žlice mlijeka + 1 žlica ruma

Krema:

800 ml mlijeka

4 žumanjka

5 žlica šećera

vanilija (može vanilin šećer ili ekstrakt ili mahuna)

70 g gustina

70 g maslaca

Šaum:

4 bjelanjka

prstohvat soli

10-12 žlica šećera

vrlo malo vode vode

sok 1/2 limuna

500 g jagoda

Priprema:

Za biskvit izmiksati bjelanjke, dodati šećer, žumanjke (jedan po jedan) i lagano umiješati brašno. Izliti smjesu u lim za pečenje (prethodno namašćen i posut brašnom). Ispeći biskvit pa ga izrezati na uske trakice (2 cm) i poškropiti s malo mlijeka i ruma.

Pripremiti kremu. U jednoj posudi zakuhati mlijeko s vanilijom. U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati gustin i malo toplog mlijeka, promješati i uliti u posudu s mlijekom. Miješati na laganoj vatri par minuta, da se krema zgusne i skuha. Malo ohladiti pa u još toplu kremu umiješati maslac.

Napraviti šaum - bjelanjcima dodati prstohvat soli i izraditi ih u snijeg, dodati 3-4 žlice šećera i nastaviti miksati. Ostatak šećera s malo vode kuhati na laganoj vatri (u maloj posudi) dok ne nastane gusti sirup. Polako (uz miksanje) uliti šećerni sirup u snijeg od bjelanjaka, miksati dok se sirup ne sjedini s bjelanjcima i smjesa postane gušća i sjajna, dodati limunov sok.

Jagode oprati, očistiti i narezati.

Složiti tortu - na tanjur za serviranje složiti dio biskvita narezanog na trakice, između trakica ostaviti mali razmak. Premazati polovicom mlake kreme (lakše će se razmazati), po kremi staviti pola narezanih jagoda, zatim opet složiti trakice biskvita, premazati preostalom kremom i rasporediti preostale jagode.

Na tortu nanijeti šaum, žlicom „ukrasiti“ i dobro ohladiti prije posluživanja.

Dobar tek!

COOKam i guštam

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Roze vina

Sagul Rosé

8,63 eur/kom

Eko proizvodi

EKO voće

1,33 eur/kg

Meso peradi

PERAD - EKO uzgoj - KUPUJEMO

6,64 eur/kg

Prepeličja jaja

Jaja Japanskih Prepelica

0,20 eur/kom

Batat

BATAT

1,59 eur/kg

Svinjsko meso

Crne slavonske svinje - EKO i otvoreni uzgoj

2,12 eur/kg

Crna vina

Sagul Plavac mali - crno vino

7,30 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

19,91 eur/kom

Ostalo

Čvarci Fra Luka

15,93 eur/kg

Eko proizvodi

Prodajem eko kukuruz

0,40 eur/kg

Eko proizvodi

Ekološki uzgojen lješnjak

8,63 eur/kg

Meso peradi

Potražujemo EKO pačje i pureće meso

7,96 eur/kg

Ostalo

Orasi

8,00 eur/kg

Eko proizvodi

Prirodni biljni sirupi

9,95 eur/kom

Lignje

Domaće jadranske lignje

0,01 eur/kg