Ajvar

Ako još niste, a imate volju i želju, još uvijek možete napraviti ajvar.

Odmah u startu važno je naglasiti da je za pripremu dobrog ajvara potrebno dosta vremena i truda a i strpljenje će dobro doći ;)

Ajvar je ovdje vjerojatno najomiljenija zimnica, recepata je puno, neki se čak bitno razlikuju, od toga da se ajvar pravi samo od paprike ili se paprikama dodaje patlidžan i/ili rajčica do toga da se paprike peku ili kuhaju... sa začinima je opet ista stvar, od dodavanja onih osnovnih do čitave hrpe raznih dodataka.

Ja ga pravim onako kako me učila mama, s tek malim odstupanjima od njezinog recepta.

Paprike pečem (cijele!). Patlidžane isto. Ostavim dobro zatvoreno preko noći pa tek sljedeći dan gulim, čistim od sjemenki, cijedim, meljem i pravim ajvar.

Ajvar miješam na umjerenoj vatri dok ne postane fino kremast.

Ulje dodajem tek kada je ajvar već vruć.

Vrući ajvar ulijevam u sterilizirane tople staklenke (s poklopcima na navoj), zatvaram, ponekad preokrećem (pa nakon par minuta vratim), utoplim i ostavim da se polako hladi.

Ako je išta kod pripreme ajvara gnjavaža, onda je to odvajanje sjemenki s pečenih paprika.

Znam, postoji „prečac“, neki paprikama već prije pečenja uklanjaju sjeme, ali nekako sam i dalje sklonija ovoj tradicionalnoj metodi (probala, nije to to:) ).

Bitno je paprike dobro ispeći kako bi se kasnije lako gulile.

Ja ih pečem u pećnici, na 200°C, s ventilatorom. Paprike složim na rešetku a ispod stavim veliki lim obložen papirom za pečenje (sokovi će curiti u lim pa će se paprike fino ispeći).

Sastojci:

• 10 kg crvenih paprika za ajvar

• 2 kg patlidžana

• 3 žlice šećera

• oko 3 dl ulja

• 1-1,5 dl octa

• sol

• 1-2 cijele glavice češnjaka

• ljute papričice

Priprema:

1. Paprike oprati, osušiti i poslagati na rešetku od pećnice. Ispod rešetke staviti veliki lim obložen papirom za pečenje, peći na 200°C. Paprike treba dobro ispeći, trebaju malo nabubriti i mjestimično pocrniti (ako se ne ispeku dovoljno, bit će prava muka oguliti ih) ali ne smiju se ni prepeći. Pečene paprike vaditi u veliki lonac s poklopcem (ili u vrećicu) zatvoriti i ostaviti da se dobro napare/orose.

2. Patlidžane oprati, osušiti i na nekoliko mjesta malo probosti nožem kako tijekom pečenja ne bi pucali. Peći kao i paprike, trebaju biti mekani .

3. Oguliti paprike i patlidžane. Paprikama ukloniti sve sjemenke, pomozite si nožićem, budite strpljivi ;) nipošto nemojte ispirati papriku pod vodom! Oguljene paprike staviti u cjedilo.

4. Ocijeđene paprike i patlidžane samljeti u stroju za mljevenje mesa.

5. U veliku, široku posudu staviti samljevene paprike i patlidžane i miješati drvenom kuhačom na umjerenoj vatri. Tek kada se smjesa dobro ugrijala, uz stalno miješanje, polako dodavati ulje. Ajvar treba stalno miješati kako se ne bi zalijepio za dno i zagorio. Kada se ajvar malo ukuhao, dodati sol, šećer, protisnuti češnjak, ocat i ljute papričice. Mogu se koristiti pečene ili sušene papričice a količina ovisi o tome koliko ljut ajvar volite. Isto je, zapravo, i s dodavanjem ulja, octa, šećera, češnjaka i soli. Dodajte određenu količinu, izvadite malo ajvara na tanjurić, ohladite, isprobajte pa po potrebi dodajte još.

6. Ako je paprika dobro ocijeđena ova količina se ne mora jako dugo miješati na vatri, to opet ovisi i o tome koju gustoću želite dobiti, ja volim kada ajvar ima finu kremastu strukturu.

7. Vrući ajvar uliti u sterilizirane tople staklenke i odmah zatvoriti.

8. Staklenke s ajvarom možete na par minuta preokrenuti a zatim ih treba utopliti i ostaviti da se ohlade.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Bučino ulje

BUČINO ULJE hladno prešano (0,5l)

20,00 eur/kom

Bučino ulje

100% bučino ulje 0,5l

11,00 eur/kom

Ostalo

Bamija-Rezana bamija Okra

200,00 eur/kom

CBD proizvodi

CBD KAPI (20%) 10ML - PUNI SPEKTAR

73,00 eur/kom

Prepeličja jaja

Ukiseljena (marinirana) prepeličja jaja

10,00 eur/kom

Suhe smokve

Suhe smokve

2,65 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Inćuni

Marinirani inćun - 370ml

8,50 eur/kom

Njega lica

Kraljevski Anti-age serum od Ruže

25,00 eur/kom

Bučino ulje

Slavonsko bučino ulje

22,00 eur/L

Kava

Kava od žira

7,00 eur/kom

Med s dodacima

IMUNO BOMBA 450 G

8,00 eur/kom

Feta

Ovčji feta sir

10,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Pršut

Pršut Ruža

12,50 eur/kg