"Čarobni" kolač od jabuke

Lagano
8
40 min

Sastojci

1 Čaša/šalica grisa
1 Čaša/šalica oštrog pšeničnog brašna
1 Čaša/šalica šećera
12 gr Prašak za pecivo
10 gr Vanilin šećer
5 kom Jabuke (moguće će trebati i više jabuka ovisno o njihovoj veličini)

"Čarobni" kolač od domaćih jabuka je slatki biskvitni kolač u kojega ne ide nikakva tekućina. Nema jogurta, vrhnja, mlijeka, jaja, ulja …ništa!

Suhi sastojci i jabuke.

To je to!

Osim nevjerojatnog suhog načina pripreme, radi se i o jednom brzom receptu gdje će vam najviše vremena oduzeti ribanje jabuka. Ako imate električni ribež cijeli kolač možete imati spreman za stavljanje u pećnicu unutar 5 minuta.

Sudeći po fotografiji kolač možda ne djeluje posebno privlačno, no preporučamo da mu date šansu i uživate u brzoj i sočnoj poslastici s jabukama. Pogotovo ako ste ljubitelj slatkih pita.

Jednom kada isprobate ovaj recept siguran sam da će vam se toliko svidjeti da će postati svakodnevni gost na vašem stolu :).

Upute:

1. U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo te paketić vanilin šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke.

2. Dno protvana nauljite ili premažite maslacem. Rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana.

3. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili ne dođete do vrha protvan (to najčešće budu tri sloja).

4. Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.

5. Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom. U slast!

Bilješke:

- Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite kolač će ispasti dobro. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim i jednakim trećinama po volumenu.

Ocijeni recept

Recept objavio

OPG Stanislav Jurić

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Svinjsko meso

Potražujemo svježe svinjsko meso

0,13 eur/kom

Eko proizvodi

EKO voće

1,33 eur/kg

Ostalo

Potražnja mesa, sira, voća i povrća..

0,13 eur/kg

Šljivovica

Rakija šljiva - 1L

13,00 eur/L

Ostalo

Prah bamije/okra 100 grama

20,00 eur/kom

Prirodni slatkiši

SMOKVENJAK kobasica 100 g

2,00 eur/kom

Ostalo

Kupujem juneći loj

0,66 eur/kg

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Melem

Zlatna mast od 24 ljekovite biljke 100ml – BioProizvodi Varaždin.

20,00 eur/kom

Ostalo

Otkupljujem povrće

0,13 eur/kg

Ostalo

ZAGORSKI MLINCI 500gr

1,99 eur/kom

Tikvice

Tikvice

0,01 eur/kg

Bučino ulje

Nagrađivano varaždinsko bučino ulje 0,50 l

12,00 eur/kom

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 600g

20,00 eur/kom