"Čarobni" kolač od jabuke

Lagano
8
40 min

Sastojci

1 Čaša/šalica grisa
1 Čaša/šalica oštrog pšeničnog brašna
1 Čaša/šalica šećera
12 gr Prašak za pecivo
10 gr Vanilin šećer
5 kom Jabuke (moguće će trebati i više jabuka ovisno o njihovoj veličini)

"Čarobni" kolač od domaćih jabuka je slatki biskvitni kolač u kojega ne ide nikakva tekućina. Nema jogurta, vrhnja, mlijeka, jaja, ulja …ništa!

Suhi sastojci i jabuke.

To je to!

Osim nevjerojatnog suhog načina pripreme, radi se i o jednom brzom receptu gdje će vam najviše vremena oduzeti ribanje jabuka. Ako imate električni ribež cijeli kolač možete imati spreman za stavljanje u pećnicu unutar 5 minuta.

Sudeći po fotografiji kolač možda ne djeluje posebno privlačno, no preporučamo da mu date šansu i uživate u brzoj i sočnoj poslastici s jabukama. Pogotovo ako ste ljubitelj slatkih pita.

Jednom kada isprobate ovaj recept siguran sam da će vam se toliko svidjeti da će postati svakodnevni gost na vašem stolu :).

Upute:

1. U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo te paketić vanilin šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke.

2. Dno protvana nauljite ili premažite maslacem. Rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana.

3. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili ne dođete do vrha protvan (to najčešće budu tri sloja).

4. Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.

5. Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom. U slast!

Bilješke:

- Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite kolač će ispasti dobro. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim i jednakim trećinama po volumenu.

Ocijeni recept

Recept objavio

OPG Stanislav Jurić

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

Prodajem eko kukuruz

0,40 eur/kg

Juneće meso

15 kom JUNICA - Simentalka

1,99 eur/kom

Crna vina

Sagul Plavac mali - crno vino

7,30 eur/kom

Meso peradi

Potražujemo EKO pačje i pureće meso

7,96 eur/kg

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

19,91 eur/kom

Meso peradi

Eko piletina

3,32 eur/kg

Svinjsko meso

Crne slavonske svinje - EKO i otvoreni uzgoj

2,12 eur/kg

Bagremov med

Med-bagrem

7,96 eur/kg

Ostalo

Marinirane kozice

0,01 eur/kom

Ostalo

Orasi

8,00 eur/kg

Meso peradi

PERAD - EKO uzgoj - KUPUJEMO

6,64 eur/kg

Matična mliječ

Matična mliječ

19,00 eur/kom

Lignje

Domaće jadranske lignje

0,01 eur/kg

Prepeličja jaja

Jaja Japanskih Prepelica

0,20 eur/kom

Roze vina

Sagul Rosé

8,63 eur/kom