Pita od jagoda

Srednje
8
60 min

Sastojci

400 gr Brašno
250 gr Maslac
2 Jušna žlica Smeđi šećer
1 Prstohvat Sol
14 Jušna žlica Voda
700 gr Jagoda
1 kom Jabuka
3 Jušna žlica Šećer
4 Jušna žlica Škrobno brašno
2 Jušna žlica Limunov sok
1 kom Žumanjak
2 Jušna žlica Mlijeko
2 Jušna žlica Smeđi šećer

Priprema:

1. Stavite brašno, šećer i sol u multipraktik i kratko izmiksajte. Dodajte hladan maslac narezan na kockice pa opet miksajte po par sekundi dok ne dobijete krupnije mrvice (ne miješajte previše da se maslac ne zagrije). Dodajite hladnu vodu, po 2-3 žlice, miksajući što manje, dok se sastojci ne povežu. Ne brinite ako se vide komadići maslaca u tijestu, to je u redu. Istresite tijesto na radnu površinu i skupite u kuglu bez da ga mijesite. Podijelite tijesto na dva dijela (neka jedan bude malo veći od drugog). Omotojte tijesto u prozirnu foliju ili papir i ostavite par sati u hladnjaku (pa i do par dana).

2. Operite i očistite jagode. Narežite ih na pola ili na četvero ako su veće, stavite ih u zdjelu i dodajte 2 žlice šećera, 1 žlicu soka od limuna i 2 žlice škrobnog brašna.

3. Ogulite jabuku, narežite je na komadiće i pomiješajte s 1 žlicom šećera i 1 žlicom limunovog soka.

4. Namažite kalup za pitu s malo maslaca (ja nemam klasični kalup za pie, pa sam koristila kalup za crostate/tarts). Razvaljajte veći komad tijesta na debljinu otprilike 3 mm, položite ga preko kalupa i utisnite tako da obložite dno i stranice, ostavite oko 2 cm duže od ruba kalupa (odrežite višak škarama).

5. Pospite tijesto s 2 žlice škrobnog brašna, rasporedite preko njega jabuke (ocijedite ih od soka), a preko jabuka jagode (također bez soka), tako da oblikujete kupolu. Stavite par listića maslaca preko jagoda, pa pokrijte “rešetkom”.

6. Razvaljajte drugi dio tijesta na 3 mm debljine i narežite 12 trakica. Položite prvih šest trakica paralelno preko jagoda ostavljajući malo razmaka između (ja sam ih malo više razmakla pa mi je stalo samo pet). Podignite svaku drugu trakicu i savijte na pola. Položite jednu traku poprečno preko ostale tri, pa spustite trakice koje ste podigli, a savijte druge tri. Položite drugu poprečnu trakicu… nastavite na taj način do kraja da dobijete isprepletenu rešetku (i s druge strane također, iz slika je vjerujem jasnije nego iz opisa). Skratite trake škarama, pa podignite i preklopite rub stiskajući malo prstima.

7. Razmutite žumanjak s mlijekom, pa kistom nanesite na rešetku. Pospite šećerom (meni je ponestalo smeđeg pa sam stavila bijeli).

8. Pecite pitu u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 45 minuta (dok lijepo ne porumeni). Savjetujem također, ako vam je kalup plitak kao moj, da ispod stavite pleh jer sok curi tijekom pečenja pa će vam u suprotnom nastat nered u pećnici.

9. Naoružajte se strpljenjem i pričekajte da se pita ohladi.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Čokolade

SOS PMS čokolada /suvenir

2,40 eur/kom

Svinjsko meso

Potražujemo svježe svinjsko meso

0,13 eur/kom

Bijela vina

Sauvignon 2019

5,97 eur/kom

Čokolade

Čokolade i praline

1,00 eur/kom

Lipov med

MED LIPA 900g

12,50 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 0,75l

17,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO mladi luk

5,00 eur/kg

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom