Risotto ala morska hrid

Srednje
4
1 min

Sastojci

2 kom tikvice
1 kom rog crvena paprika
200 gr sir Grana padano
300 gr Gljive bukovače
750 gr Pileća prsa
25 kom Cherry rajčice
2 kom Jabuke kisele
15 kom listovi bosiljka
20 kom listići timijana
1 Jušna žlica Cvijet morske soli
1 Jušna žlica Zeleni papar sviježe mljeven
2 Prstohvat Dobre volje :)
1 dcl Oio vivo ekstra djevičansko maslinovo ulje

RECEPT prof Damijana Bistričića chef de la cuisine, koji svoja jela spravlja ala "art brut", preuzeto iz Glasa Istre, objavljeno 31.12.2022.

dvije tikvice

jedna rog slatka crvena paprika

20 dkg bučinih sjemenki

20 dkg Grana padano sira

30 dkg gljiva bukovača

75 dkg pilećih prsa

25 dkg cherry pomidora

dvije jabuke

15-ak svježih listova bosiljka

15 dkg dobre volje

1,5 dcl maslinovog ulja

20-ak sitnih listića svježeg zlatnog timijana

pola čajne žličice cvijeta morske soli

pola čajne žličice zelenog svježe samljevenog papra

Priprema:

Za kremu od jabuke i bosiljka:

Narežite zajedno s korom jabuku na četvrtine, očistite, stavite kuhati u cca 1 litru kipuće vode, kuhajte 15 minuta u kipućoj vodi.

Pet minuta prije nego ju maknete s izvora topline ubacite listove svježeg bosiljka i kuhatje 15-ak minuta, nakon toga je izvadite iz vode.

Vodu u kojoj su se jabuka i bosiljak kuhali prebacite u zdjelicu, a s kriški kuhanih jabuka maknite koru. Koru smo kuhali zajedno s jabukom da bi njen okus bio intenzivniji. U loncu vam je sada ostala jabuka bez kore i skuhani listovi bosiljka. U taj lonac po jabuci stavite jušnu žlicu maslinovog ulja Oio vivo.

Trećinu jušne žličice cvijeta morske soli i tri jušne žlice vode u kojoj su se jabuka i bosiljak kuhali.

Gnječilicom dobro ispeštajte sve dok smjesa ne postane kompaktna. Čestitam, dobili ste kremu od jabuke i bosiljka za svoj rižoto.

Za gornji dekorativni dio rižota od Grana padana i zlatnog timijana:

U plitku tavu na malo zagrijanog maslinovog ulja stavite 20-ak dkg na krupno naribanog sira Grana padano. Kad se sir rastopi u tavi po rastopljenom siru pobacajte listiće zlatnog timijana pa nakon tri do pet minuta maknite s izvora topline i pustite da se sir ohladi. Zatim kuhinjskim nožem odlijepite sir od tave, rukom ga raskomadajte na 4 jednaka dijela i stavite na tanjurić sa strane.

Za rižoto:

Tikvicu, papriku, korijen celera, gljive i piletinu oštrim nožem narežite na kockice. Cherry pomidor razrežite na polovice. Na zagrijano maslinovo ulje prvo na srednje jakoj vatri prvo stavite pržiti piletinu, na nju stavite pola čajne žličice cvijeta morske soli i pola čajne žličice friško samljevenog zelenog papra, nakon nekih 5 minuta kad je meso pobijelilo i počelo mjestimice dobivati smećkaste tonove u tavu dodamo cherry pomidor, korijen celera, tikvicu i papriku. Sve to pržimo uz lagano miješanje nekih desetak minuta pa zatim dodamo gljivu bukovaču narezanu na kockice, te nastavimo lagano miješati. Nakon 5 do 7 minuta dodamo 4 do 5 šaka riže pa sve lagano miješamo.

Kada riža dobije staklenkastu strukturu dodamo temeljac (možete napraviti temeljac od 1 luka, mrkve i korijena celera. Ubacite ih u kipuću vodu neka se 20-ak minuta kuhaju prije samog kuhanja rižota i onda nek se kuha na minimalnoj vatri za vrijeme procesa izrade rižota i to je to, vaš je temeljac spreman). Uz konstantno miješanje, dodajemo po kaciolu temeljca da ne bude vodenasto već gusto, vlažno i kompaktno. Tako kuhamo nekih 15 minuta pa maknemo s izvora topline i pustimo pet do sedam minuta da odstoji. Kod spremanja rižota jako je bitno stalno miješati rižu jer ona onda oslobađa svoj škrob koji onda rižoto čini gustim i kremastim.

Ne treba vam nikakvo vrhnje za kuhanje i ostali umjetni praškovi, tu će zadaću odraditi škrob iz riže ali samo ako konstantno miješate.

Slaganje jela na tanjur:

Na površinu velikog ravnog tanjura stavite veliku žlicu kreme od jabuke i bosiljka pa ju kružno namažite na tanjur. Na tu kremu stavite punu veliku žlicu našeg rižota. U rižot zabodite rastopljeni Grana padano sa zlatnim bosiljkom koji je sad dobio strukturu nekakvog koralja. Na vašem ste pjatu dobili izgled nekakve morske hridi. Na dnu tanjura imate kremu od jabuke i bosiljka u sredini imate rižoto a na vrhu imate Gran padano s timijanom.

Kombinirajte u zalogaju sva tri okusa, jer oni nisu ovdje slučajno, ovo je fuzijski rižoto koji kombinacijom sva tri okusa daje punoću i uživanje u okusima… dobar vam tek dragi ljudi…

Ocijeni recept

Recept objavio

Oleum Maris

Komentari

Dodaj komentar

7vggjb

01.03.2024 14:21

to0uaa

06.03.2024 12:31

ufwvdc

07.03.2024 04:10

njwg68

10.03.2024 19:51

5p7b0o

22.03.2024 22:25

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 0,75l

17,00 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom

Proizvodi bez šećera

Namaz Nutmaz maslac od lješnjaka 180g

4,65 eur/kom

Batat

Ljubičasti batat

4,00 eur/kg

Ostalo

Vinjak

30,00 eur/L

Voćna vina

Vino voćno od Haskapa

13,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Crna vina

Merlot 0.75 l

20,00 eur/kom

Prepeličja jaja

Prepeličja jaja - Istra / Pula

0,20 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom