Raženi kruh

Priprema domaćeg kruha uvijek je mali izazov ali i veliki gušt.

Kada sami radimo svoj kruh, uvijek možemo kombinirati razne vrste brašna, mijenjati omjere, formirati različite kruščiće i po želji ih dodatno ukrasiti. Možemo kruh staviti u pletenu košaru, da se u njoj diže, tako će nakon pečenja na njemu ostati lijepi trag uzorka s košare ali možemo i nožem zarezati kruh po površini i tako svaki kruščić učiniti posebnim, jedinstvenim.

U hladnu pećnicu dobro je staviti jedan veći, dublji lim u kojeg kasnije, kada se pećnica ugrije i kada stavljamo peći naš kruh, ulijemo hladnu vodu ili stavimo kockice leda. Vodena para koja će nastati spriječit će pucanje kruha, kora na našem kruhu bit će bolja a boja ljepša.

Sastojci:

150 g raženog brašna tip 1250

220 g pšeničnog brašna tip 400

1 žličica soli

1 žličica meda

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica suhog kvasca

1 žličica šećera

220 ml tople vode

Priprema:

U manju zdjelicu stavite suhi kvasac, dodajte šećer i malo tople vode pa dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu.

U veću posudu stavite raženo i pšenično brašno, dodajte sol i promiješajte. U sredini rukom napravite udubinu pa dodajte pjenicu (kvasac), ulje, med i ostatak tople vode. Miješajte dok se sastojci ne sjedine (po potrebi možete dodati još malo brašna ili malo vode), a zatim tijesto izvadite na radnu površinu i mijesite nekoliko minuta, dok ne postane elastično.

Tijesto formirajte u kuglu i stavite u posudu koju ste premazali s malo ulja. Pokrijte i ostavite da se diže. Nakon 15 minuta tijesto malo premijesite (ne treba ga vaditi iz posude), opet pokrijte prozirnom folijom ili velikom zdjelom, i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 40 minuta.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na sredinu pospite malo brašna.

Tijesto izvadite na radnu površinu, premijesite i formirajte u željeni oblik, stavite u pripremljeni lim za pečenje i poklopite posudom u kojoj se tijesto dizalo. Ostavite tako 30 minuta.

Na dno pećnice stavite jedan veći prazni lim (za vodu).

Pećnicu zagrijte na 240°C.

Maknite posudu s kruha, lagano ga pospite brašnom pa oštrim nožem zarežite po površini.

Stavite kruh u zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. U donji prazni lim ulijte čašu hladne vode (a dobro će poslužiti i kockice leda ;)).

Smanjite temperaturu na 200°C i pecite kruh oko 20 minuta. Ako kruh prebrzo tamni, treba ga pokriti i zaštititi papirom za pečenje.

Provjerite je li kruh pečen i s donje strane, donja korica bi trebala biti čvrsta a kad ga kucnete trebalo bi zvučati šuplje. Ako nije pečen, izvadite kruh iz lima i vratiti ga u pećnicu, stavite ga na žicu i pecite još par minuta.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

4kwlWT http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

JimmiXS 09.08.2016 21:43

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Matična mliječ

Kraljevski nektar - 400 g

150,00 kn/kom

Eko proizvodi

Korisni mikroorganizmi tla - BACTIVA

63,25 kn/kom

Slanina

Domaći suhi špek

50,00 kn/kg

Lubin

Brancin

80,00 kn/kg

Skuše

Skuša

60,00 kn/kg

Jetra

Teleća jetrica

45,00 kn/kg

Dimljeni mesni proizvodi

Domaći kulen

200,00 kn/kg

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno - domaće

10,00 kn/kg

Krumpir

Krumpir

3,00 kn/kg

Ostalo

Hren sviježi,korijen

20,00 kn/kg

Kravlji sir

Svježi kravlji sir

30,00 kn/kg

Juneće meso

Juneće meso

55,00 kn/kg

Kravlji sir

Sir sa začinima

55,00 kn/kg

Ostalo

EVITA - hladno prešano ulje lješnjaka 250 ml EKO

85,00 kn/kom

Kontinentalni puž

Svježi puževi

10,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice