Raženi kruh

Priprema domaćeg kruha uvijek je mali izazov ali i veliki gušt.

Kada sami radimo svoj kruh, uvijek možemo kombinirati razne vrste brašna, mijenjati omjere, formirati različite kruščiće i po želji ih dodatno ukrasiti. Možemo kruh staviti u pletenu košaru, da se u njoj diže, tako će nakon pečenja na njemu ostati lijepi trag uzorka s košare ali možemo i nožem zarezati kruh po površini i tako svaki kruščić učiniti posebnim, jedinstvenim.

U hladnu pećnicu dobro je staviti jedan veći, dublji lim u kojeg kasnije, kada se pećnica ugrije i kada stavljamo peći naš kruh, ulijemo hladnu vodu ili stavimo kockice leda. Vodena para koja će nastati spriječit će pucanje kruha, kora na našem kruhu bit će bolja a boja ljepša.

Sastojci:

150 g raženog brašna tip 1250

220 g pšeničnog brašna tip 400

1 žličica soli

1 žličica meda

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica suhog kvasca

1 žličica šećera

220 ml tople vode

Priprema:

U manju zdjelicu stavite suhi kvasac, dodajte šećer i malo tople vode pa dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu.

U veću posudu stavite raženo i pšenično brašno, dodajte sol i promiješajte. U sredini rukom napravite udubinu pa dodajte pjenicu (kvasac), ulje, med i ostatak tople vode. Miješajte dok se sastojci ne sjedine (po potrebi možete dodati još malo brašna ili malo vode), a zatim tijesto izvadite na radnu površinu i mijesite nekoliko minuta, dok ne postane elastično.

Tijesto formirajte u kuglu i stavite u posudu koju ste premazali s malo ulja. Pokrijte i ostavite da se diže. Nakon 15 minuta tijesto malo premijesite (ne treba ga vaditi iz posude), opet pokrijte prozirnom folijom ili velikom zdjelom, i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 40 minuta.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na sredinu pospite malo brašna.

Tijesto izvadite na radnu površinu, premijesite i formirajte u željeni oblik, stavite u pripremljeni lim za pečenje i poklopite posudom u kojoj se tijesto dizalo. Ostavite tako 30 minuta.

Na dno pećnice stavite jedan veći prazni lim (za vodu).

Pećnicu zagrijte na 240°C.

Maknite posudu s kruha, lagano ga pospite brašnom pa oštrim nožem zarežite po površini.

Stavite kruh u zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. U donji prazni lim ulijte čašu hladne vode (a dobro će poslužiti i kockice leda ;)).

Smanjite temperaturu na 200°C i pecite kruh oko 20 minuta. Ako kruh prebrzo tamni, treba ga pokriti i zaštititi papirom za pečenje.

Provjerite je li kruh pečen i s donje strane, donja korica bi trebala biti čvrsta a kad ga kucnete trebalo bi zvučati šuplje. Ako nije pečen, izvadite kruh iz lima i vratiti ga u pećnicu, stavite ga na žicu i pecite još par minuta.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

4kwlWT http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

JimmiXS 09.08.2016 21:43

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Batat

Batat 12kn/kg

12,00 kn/kg

Eko proizvodi

Aronija sok - 0,7 L

75,00 kn/kom

Eko proizvodi

GREEN LIFE Eko čaj od konoplje ( 20 filter vrečica) – Organic hemp tea 20 kom/pcs x 1,4 (28 g) Filter Bags

27,90 kn/kom

Sušene kobasice

SLAVONSKI KULEN ,

250,00 kn/kg

Ostalo

Sušene crne trube

1,00 kn/kg

A - jaja težine 60 - 65 g

Jaja

0,80 kn/kom

Kravlji sir

Domaći kravlji sir

75,00 kn/kg

Sjeme i sadnice

Sjeme uljane repice

5,00 kn/kg

Vrganji

Vrganji

95,00 kn/kg

Meso peradi

PERAD iz otvorenog uzgoja

40,00 kn/kg

Teleće meso

Teletina 50kg

1,00 kn/kg

Medica

MEDICA s ljekovitim travama

100,00 kn/kom

Teleće meso

KUPUJEMO - teleći but - 50kg/tj

50,00 kn/kg

Juneće meso

15 kom JUNICA - Simentalka

17,00 kn/kom

Drugi sirevi

Sir za pizzu

25,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice