Ponuda

Svježe Shiitake gljive (dostupno od 5 mj.)

eur  -  19,91/1kg  •  19,64/100kg  •  19,38/1000kg

HRK  -  150,01 /1kg  •  147,98 /100kg  •  146,02 /1000kg

Država

Hrvatska

Regija

Bjelovarsko-bilogorska

Dostupna količina

100 kg

Dostava kurirskom službom

Da

Besplatna dostava do (km)

10 km

Shii-take gljiva ima široko područje primjene u kulinarstvu. Može se pripremati na razne načine – od kuhanja i pečenja, zatim na salatu, variva, a vrlo je ukusna i sirova. Pun okus i bogata aroma je odličje ove gljive. Sadrži gotovo dvostruko više proteina, ugljikohidrata i vlakana od većine gljiva.

Sušena-mljevena gljiva služi kao prvorazredan začin.

- antitumorno djelovanje

LENTINAN, polisaharid dobiven iz ove gljive, povećava otpornost stanica na tumor i spriječava slabljenje imuniteta. Neka od istraživanja sežu unatrag do 1969. godine i dokazuju antitumorne efekte. Iz tog razloga je polisaharid lentinan uveden u službenu medicinu Japana kao sredstvo za subijanje tumora (1986. godine).

Druga istraživanja su pokazala da prehrana shii-take gljivom (istraživanje provedeno na miševima i isključivo prašinom suhih shii-take gljiva) zaustavlja rast sarkoma čak do 81 %, a uzimane količine nisu bile toksične, niti bi, da se količina poveća, postojala mogućnost toksičnosti.

Antikolesterinemično djelovanje

Brojna ispitivanja shii-take gljiva pokazuju da se već nakon nekoliko tjedana konzumacije razina kolesterola u krvi smanjuje za čak 25 %. Za to je zaslužan sastojek ERITADENIN koji ima produženo djelovanje na nekoliko mjeseci. Također pomaže kod spriječavanja nastanka žučnog kamenca i izbacivanja toksina.

- antivirusno djelovanje

Pročišćeni ekstrakt spore shii-take stimulira stvaranje interferona u organizmu koji djeluju antivirusno (istraživanja na Michigenskom sveučilištu). Zbog ovog djelovanja primjenjuje se i kod bolesnika sa AIDS-om.

Govorimo: