Ponuda

EKO Salata kristal

eur  -  2,65/1kg  •  2,65/100kg  •  2,65/1000kg

Država

Hrvatska

Regija

Zagrebačka

Dostupna količina

200 kg

Dostava kurirskom službom

Ne

Zelene su salate među najomiljenijim namirnicama na svijetu. Od njihovih se hrskavih listova mogu pripremiti različiti mali obroci i predjela te prilozi mnogim jelima, posebno mesu i ribama. Salate sadrže mnoge hranjive tvari, posebno vitamine i minerale, pa su jako zdrave i okrepljujuće.

Kako su tržnice u proljeće preplavljene glavicama i grmićima različitih salata, pravi je trenutak da isprobaš novi Coolinarikin recept za šarenu dječju salatu.

Pridruži se mami u tjednoj nabavci na obližnjoj tržnici, izaberi što ljepšu i svježiju kristalku i matovilac, te ostale sastojke koji su ti potrebni za šarenu dječju salatu, koju ćeš pripremiti za obiteljski ručak.

Da bi tvoja šarena salata bila što svježija, hrskavija i ukusnija, odmah po dolasku kući salatu i ostalo povrće stavi u hladnjak, a s pripremanjem započni otprilike sat vremena prije ručka.

Obje salate, kristalku i matovilac, nakon čišćenja, rezanja i pranja, dobro osuši kuhinjskim papirom, ili, još bolje, u posebnoj posudi za sušenje salate, kako se preljev ne bi previše razvodnio, a salata izgubila na okusu. Potom ocijedi i operi kukuruz i klice, operi i prepolovi male rajčice, te očisti i grubo naribaj mrkvu. Sve sastojke, osim klica, stavi u prikladnu posudu, te neposredno prije serviranja prelij pripremljenim preljevom, dobro izmiješaj drvenim žlicama za miješanje i pospi klicama.

Ako još uvijek nisi spretan u otvaranju konzervi, struganju, rezanju i sjeckanju, neka mama pripremi sve potrebne sastojke, a ti ih potom sam izmiješaj u finu, šarenu dječju salatu.

Ako si uživao u pripremanju salate i pohvalama koje su uslijedile, predlažemo ti da sljedeći put ukućane iznenadiš i svojom vlastitom kreacijom.

Najprije uz pomoć Coolinarike upoznaj različite vrste salata, a potom odaberi onu ili one koje će u tvom vlastitom receptu biti glavne. Potom razmisli o ostalim sastojcima i preljevu.

Primjerice, osim različitog povrća, svojoj salati možeš dodati popečene kockice kruha ili slanine, te popečene sjemenke suncokreta, buče ili pinjola. Sa svim vrstama zelenih salata dobro se slažu i nasjeckani orasi, pistacije i kikiriki, ali i kockice različitih sireva, kao i na rezance narezana šunka, parizer ili mortadela. Svojoj salati možeš dodati kuhani kukuruz ili na kriške narezana tvrdo kuhana jaja.

Kada je riječ o preljevu, u različite vrste ulja i octa možeš umiješati malo senfa, te nasjeckano začinsko bilje, primjerice, peršin, vlasac ili bosiljak, te luk i češnjak, a možeš ih začiniti i dressingom od kiselog vrhnja ili jogurta. Da bi tvoja salata bila fina i posebna ne samo po okusu nego i po izgledu, ako želiš, neposredno prije serviranja možeš je ukrasiti i s nekoliko malih cvjetića, primjerice, tratinčica ili djeteline.

Naravno, nemoj zaboraviti zapisati recept i svojoj salati dati neko zvučno ime, najbolje svoje, a ako želiš, recept možeš poslati i Coolinariki.

No, ako ti je pripremanje salata previše komplicirano, sebe i druge možeš počastiti i iznenaditi sendvičem ili kriškom kruha s nekim namazom kojem si dodao veliki lijepi list salate koju najviše voliš. Mamu pak možeš razveseliti dekoracijom koja će uljepšati stol za svečani obiteljski ručak. Cijelu, što ljepšu glavicu salate, najbolje puterice, stavi u odgovarajuću keramičku zdjelu, a među njene listove rasporedi cvjetove ubrane na livadi ili vrtu, pa ju stavi na sredinu stola.

Govorimo:
Certifikati: Eko

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

EKO mladi luk

5,00 eur/kg

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom