Ponuda

Orasi EKO

kn  -  70,00/1kg  •  68,00/100kg  •  66,00/1000kg

EUR  -  8,75 /1kg  •  8,5 /100kg  •  8,25 /1000kg

Država

Hrvatska

Regija

Vukovarsko-srijemska

Dostupna količina

4,000 kg

Dostava kurirskom službom

Da

Orah (Semen juglandis) je srž visokog bjelogoričnog drva Juglans regia L., i spada među najstarije kultivirane oršaste plodove. Potječe iz Irana i okolih područja, a intenzivno se uzgaja na području Bugarske, Kine, Francuske, Irana, Italije, Meksika i Rumunjske.

Stabla su velika, listopadna, aromatična i prepoznatljivog izgleda. Mogu narasti od oko 15 do 25 metara, a samo stablo živi poprilično dugo. Plod tj jestivi dio je obložen debelim čvrstim ljuskama.

NUTRITIVNI SASTAV

Orah sadrži obilje polinezasićenih masnih kiselina, uključujući omega-3 masne kiseline, neophodne za zdrav mozak i živčane stanice. Zbog toga je dobra hrana za mozak i živčani sustav. Orah je bogat hranjivim tvarima, sadrži 16,7% bjelančevina, 15,9% ugljikohidrata i 66,9% masti. Osim visokog sadržaja osam esencijalnih aminokiselina, orah također sadrži puno arginina. Arginin može stimulirati dio hormona rasta iz hipofize i spriječiti nakupljanje viška masnoće. Orah također sadrži znatnu količinu vitamina i minerala, 100 grama oraha sadrži 2,5 mg vitamina E, 316 mg fosfora i 2,5 mg željeza.

UPOTREBA

Svi dijelovi orahove biljke su iskoristivi. Nezreli plodovi se koriste u pripremi krastavaca, marmelade i soka. Povijesno gledano, orah je bio cijenjen zbog svojeg ulja, koje je služilo kao zamjena za maslinovo ulje. U istočnoj Europi orah se jako puno koristi u kolačima, ali bitno je naglasiti da on nije samo hranjiv, već da također ima i mnoga dobra terapeutska svojstva. Prema nekim istraživanjima orah može osnažiti mozak i povećati inteligenciju.

Govorimo:
Certifikati: HACCP, Eko

Opis

OPG Sotinac otvoren je 2006 godine u današnjem obliko nastao je kao plod desetogodišnjeg rada skromnog seoskog gospodarstva i pomalo maštovite vizije. Počeli smo se baviti uzgojem oraha proširujući površine. Pokrenuli smo certifikaciju površina za eko certifikat te zadovoljavanje normi global gap. Većina proizvodnje se obavlja ručno na tradicionalan način što našim proizvodima uz poštivanje standarda ekološke proizvodnje daje dodatnu vrijednost. Proizvodimo ulje od oraha i granulirani češnjak.

Naši kupci diljem EU su prepoznali proizvode i potiču nas da svakodnevno razmišljamo o očuvanju i poboljšanju kvalitete te uvođenju novih proizvoda. Slavonski inat, povezanost sa djedovinom te za mnoge smiješne i nesvakidašnje ideje u proizvodnji i tehnologiji učinili su nas prepoznatljivim po kvaliteti i okusu.

Burza hrane preporučuje

Grožđe

Grožđe bijelo i crno...Istra

1,00 kn/kg

Jabuke

Jabuke

5,00 kn/kg

Mandarine

Mandarine

8,00 kn/kg

Jabuke

EKO Jabuka Topaz

13,00 kn/kg