Ponuda

Žuta lubenica

kn  -  5,00/1kg

EUR  -  0,67 /1kg

Država

Hrvatska

Regija

Krapinsko-zagorska

Dostupna količina

1,000 kg

Dostava kurirskom službom

Da

Žuta lubenica je jednogodišnja biljka iz porodice tikvi (Cucurbitaceae) u koju se svrstavaju i krastavci i tikvice. Podrijetlom je iz Azije. Veoma je zdravo povrće, posebno za bubrege. Uzgajali su je još u starom Egiptu, a često se nalazila u grobovima faraona (sjemenke su nađene i u grobu Tutankhamona) te u grobnici kineske glinene vojske, što svakako pokazuje koliko su je cijenili. Prvi zabilježeni zapisi o njezinom kultiviranju datiraju iz 2. stoljeća prije Krista i to u dolini Nila. U 10. stoljeću počela se uzgajati u Kini koja je i danas među najvećim proizvođačima ove kulture. U Europu su je donijeli za vrijeme ratova u 13. stoljeću. Službeno se u Engleski rječnik uvela 1615.godine.

Postoje razne sorte lubenica, a sve one izrastu iz sjemenki i šire se po tlu i do 2,5 m. Listovi su sivo-zelene boje prekriveni pahuljastim dlakama. Cvjetovi su žute boje, muški i ženski. Oprašuju ih pčele, a u velikim nasadima postavljaju se i košnice da bi se pospješilo oprašivanje. Plodovi su veliki, okrugli ili duguljasti. Kora je glatka, čvrsta, s donje strane žućkasta kad je zrela i zdrava, a ostali dio je prugasto zeleni, tamnozeleni do crn. Meso je u pravilu crveno a postoje i rjeđe varijante sa žutim ili narančastim mesom. Kad pomislimo na lubenicu, mislimo na voće što je zabluda. Sočna je i slatka poput pravog voća, međutim, jednostavno pravilo zbog kojeg se svrstava u povrće je to što se radi o jednogodišnjoj biljci a to je pravilo povrća. Prema definiciji povrtlara, svi plodovi koji služe kao hrana, a trebaju se saditi svake godine - svrstavaju se u povrće. Voće je plod višegodišnje biljke, a lubenica je jedna vrsta tikve koja se svrstava u povrće.

Jeste li znali da se u Japanu proizvode lubenice u obliku kocke što je naš sljedeći projekt

Razlog za proizvodnju kockastih lubenica vrlo je jednostavan i svakako originalan. Nekome je stvarno dosadilo trčanje za lubenicama prilikom transporta i skladištenja ili pak kotrljanja lubenica po frižideru. Da bi to spriječio stavio je male lubenice u staklene kocke i tako ih prisilio da rastom poprime oblik kocke.

Lubenica je prava namirnica za vruće i sparne ljetne dane.Žuta lubenica puno je slađa od normalne crvene. Spada u niskokalorične namirnice, a sadrži ugljikohidrate, šećer (u 100 g 6,2 g), vlakna, masnoće, bjelančevine i vodu. Sastojci koji je svrstavaju u vrlo vrijednu ljetnu namirnicu su: vitamini A, B1, B2, B3, B5, B6, C, folna kiselina te minerali kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink. Lubenica djeluje kao diuretik, stimulira rad bubrega i time pogoduje detoksikaciju organizma.Žuta lubenica naročito pospješuje rad. Osim što pogoduje detoksikaciji cjelokupnog organizma, ona vrlo povoljno utječe na aktivnost bubrega pa se toplo preporučuje svima koji imaju problema s bubrezima. Lubenica obiluje antioksidansima kao što su likopen i karotenoid. Likopen daje lubenici lijepu žutu boju, moćan je antioksidans koji smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te raka prostate. Žuta lubenica također obiluje citrulinom, aminokiselinom koja se pretvara u arginin, tvar koja je potrebna za proizvodnju dušikovih monoksida koji utječe na smanjenje zgrušavanja krvi i na taj način štiti od infarkta. Minerali kao što su natrij, kalij, kalcij i magnezij zaslužni su za reguliranje krvnog tlaka. Želimo li jednu dobru detoksikaciju u vrućim ljetnim danima pri čemu ćemo dobiti, a ne izgubiti vitamine i minerale, požurimo po veliku lubenicu. Kalorija gotovo da i nema, na 100 grama samo 20-30 grama kalorija i 93 % vode od kuda i njezin originalni naziv Watermelon.

Žutu lubenicu su proučavali i američki znanstvenici i došli do zanimljivih spoznaja. Ona djeluje poput viagre jer utječe na širenje krvnih žila u organizmu, a time i uticati na libido(naručito ako se uzima u kombinaciji sa Macom), zaključak je njihovih istraživanja. Sastojak žute lubenice koji je odgovoran za to je citrulin, kojeg u 120 grama ima cca 150 miligrama. Sve bi bilo u redu da tu nešto ne manjka. Nigdje nije objavljeno koja količina citrulina je potrebna da bi se dobio učinak viagre.

Od soka žute lubenice mogu se napraviti i osvježavajući i dekorativni kokteli za vruće ljetne dane. Iscijeđenom soku od lubenice dodaju se sok od limuna, šećer ili voćni sok, te neki od alkohola po vlastitom izboru. Dobro ohladiti i servirati u čašama čije smo rubove prije toga umočili u limunov sok pa zatim u šećer. Na vrh dodati listić mente.

Govorimo:
Certifikati: Eko

Burza hrane preporučuje

Maline

Maline

60,00 kn/kg

Smokve

Otkup svježe smokve

3,00 kn/kom

Višnje

Svježe višnje (velike)

20,00 kn/kg

Kupine

Bobičasto voće

10,00 kn/kg

Kupine

kupine

40,00 kn/kg

Borovnica

Svježe borovnice

60,00 kn/kg