Ponuda

Heljda oljuštena 1kg

kn  -  25,00/1kom

EUR  -  3,13 /1kom

Država

Hrvatska

Regija

Grad Zagreb

Dostupna količina

100 kom

Dostava kurirskom službom

Da

HELJDA – BEZGLUTENSKA (PSEUDO)ŽITARICA BOGATA NUTRIJENTIMA

Heljda botanički ne pripada porodici trava ali se često ubraja u žitarice (pseudožitarica). Razlog tome je njezina primjena u prehrani i kemijski sastav zrna. Oljušteno zrno heljde sadrži oko 80% škroba, do 15% proteina, 3% masti i do 2% vlakana. Obzirom da nije žitarica ne sadrži gluten i obavezni je sastojak bezglutenske prehrane. Proteini heljde su nutritivno vrjedniji od proteina žitarica jer sadrže puno lizina i arginina, aminokiselina koja su nam esencijalna a čiji je udjel kod žitarica znatno manji. Heljda sadrži i do 2% minerala od kojih su najvažniji kalij, željezo, mangan i bakar koji doprinosi normalnom prijenosu željeza u tijelu i normalnoj funkciji imunološkog sustava. Od makroelemenata najvažniji je magnezij koji doprinosi ravnoteži elektrolita u organizmu, smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnoj funkciji mišića a heljda spada među namirnice najbogatije magnezijem. Heljda sadrži flavonoide rutin i kvercetin koji jačaju kapilare i pomažu uklanjanju proširenih vena kao i stvaranju krvnih ugrušaka.

Tradicijski se heljda u prehrani koristi od davnina u Zagorje, Međimurje, Podravina dok je u Sloveniji gotovo neizostavna u prehrani što pokazuje i naziv grada Ajdovščina. Razlog tome može biti i porijeklo. Naime u naše krajeve je stigla u 14 st. provalama Mongola i od tada se udomaćila u sjevernoj Hrvatskoj. Obzirom da ne sadrži gluten naročito se preporučuje oboljelim od celiakije i osobama alergičnim na gluten. Heljda se često konzumira u veganskoj i makrobiotičkoj prehrani obzirom da je bogata proteinima. Može se konzumirati sirova ili kuhana, odlično pristaje uz korjenasto i lisnato povrće, a može se pripremiti kao rižoto sama ili u kombinacijama s rižom, lećom i sl.

Govorimo:
Certifikati: Eko

Opis

Svoja polja u Starom Gradcu kraj Pitomače obrađivali smo godinama uglavnom na klasični način i klasične kulture (kukuruz, pšenica, ječam). Jedno vrijeme je zemlja bila iznajmljena. Nakon što sam doktorirao prehrambenu tehnologiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine i na nagovor prijatelja koji su se bavili ekološkom poljoprivredom 2014. godine osnovali smo OPG s ciljem ekološke proizvodnje biljaka koje nisu bile uobičajene na našim poljima. Doktorat se odnosio na prehrambena svojstva lana koji se tada gotovo i nije uzgajao u našem kraju, a znanstvena istraživanja industrijske konoplje i niz predavanja na tu temu potakla su nas da zasijemo industrijsku konoplju. Već slijedeće godine smo započeli s uzgojem sikavice za koju smo našli pregršt dokaza o pozitivnim utjecajima na organizam, naročito jetru. Zatim smo uveli pir tada gotovo zaboravljenu žitaricu i heljdu zbog njenih nutritivnih svojstava (bez glutena). Obje ove kulture su izuzetno bitne za ekološku proizvodnju. Kroz sve ovo vrijeme ne koristimo nikakva umjetna gnojiva niti zaštitna sredstva. Koristimo samo zelenu gnojidbu (heljda) i ekološku folijarnu prihranu kalcijem preko lista.

Iako nam je osnovna namjena bila proizvesti hranu za sebe i uži krug poznanika, viškove smo ponudili na tržištu na raznim sajmovima od Međimurja do Istre gdje smo bili jako dobro prihvaćeni. Nažalost ova epidemija nas onemogućava da nastavimo s našim izlaganjima pa proizvode prodajemo dostavom na kućni prag i putem interneta.

Nadam se da će Vas tekstovi uz naše proizvode potaknuti Vaše zanimanje i da ćete uvesti neke nove i kvalitetne namjernice u svoju prehranu proizvedene u Vašoj blizini.

Pozdrav

dr, sc. Marinko Petrović

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

ŠINJORINA SMOKVA eko pekmez 100% svježa smokva

3,00 eur/kom

Eko proizvodi

Eko sijeno

1,00 kn/kg

Eko proizvodi

EKO voće

10,00 kn/kg

Eko proizvodi

EKO ŠINJORINA MANDARINA PEKMEZ 212 ML

25,00 kn/kom

Eko proizvodi

EKO BRAŠNO

20,00 kn/kg