Ponuda

Sjemenke sikavice

eur  -  3,98/1kom

HRK  -  29,99 /1kom

Država

Hrvatska

Regija

Grad Zagreb

Dostupna količina

100 kom

Dostava kurirskom službom

Da

Sikavica je jedna od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre, a u te svrhe se koristila još u staroj Grčkoj. Postoji mnogo znanstvenih radova koji su potvrdili silimarini djeluju hepatoprotektivno (odmašćivanje i detoksikacija jetre) i hepatoregenerativno (obnavljanje stanica jetre). Aktivni sastojak sikavice naziva se silimarin što je zajedničko ime za flavanolignane izolirane iz sikavice (1,5-6%).

Sadržaj silimarina u sjemenkama a naročito u granulatu sikavice je nešto veći nego u ulju sikavice. Sjemenke se mogu koristiti za smoothy što je vrlo popularno naročito kod zagovornika cjelovite hrane jer naše sjemenke nisu ničim tretirane i mogu bez problema klijati. Naravno, radi bolje probavljivosti, prije upotrebe ih je dobro samljeti ako to već ne učini blender.

Govorimo:

Opis

Svoja polja u Starom Gradcu kraj Pitomače obrađivali smo godinama uglavnom na klasični način i klasične kulture (kukuruz, pšenica, ječam). Jedno vrijeme je zemlja bila iznajmljena. Nakon što sam doktorirao prehrambenu tehnologiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine i na nagovor prijatelja koji su se bavili ekološkom poljoprivredom 2014. godine osnovali smo OPG s ciljem ekološke proizvodnje biljaka koje nisu bile uobičajene na našim poljima. Doktorat se odnosio na prehrambena svojstva lana koji se tada gotovo i nije uzgajao u našem kraju, a znanstvena istraživanja industrijske konoplje i niz predavanja na tu temu potakla su nas da zasijemo industrijsku konoplju. Već slijedeće godine smo započeli s uzgojem sikavice za koju smo našli pregršt dokaza o pozitivnim utjecajima na organizam, naročito jetru. Zatim smo uveli pir tada gotovo zaboravljenu žitaricu i heljdu zbog njenih nutritivnih svojstava (bez glutena). Obje ove kulture su izuzetno bitne za ekološku proizvodnju. Kroz sve ovo vrijeme ne koristimo nikakva umjetna gnojiva niti zaštitna sredstva. Koristimo samo zelenu gnojidbu (heljda) i ekološku folijarnu prihranu kalcijem preko lista.

Iako nam je osnovna namjena bila proizvesti hranu za sebe i uži krug poznanika, viškove smo ponudili na tržištu na raznim sajmovima od Međimurja do Istre gdje smo bili jako dobro prihvaćeni. Nažalost ova epidemija nas onemogućava da nastavimo s našim izlaganjima pa proizvode prodajemo dostavom na kućni prag i putem interneta.

Nadam se da će Vas tekstovi uz naše proizvode potaknuti Vaše zanimanje i da ćete uvesti neke nove i kvalitetne namjernice u svoju prehranu proizvedene u Vašoj blizini.

Pozdrav

dr, sc. Marinko Petrović