Ponuda

Heljda brašno 1 kg

kn  -  20,00/1kom

EUR  -  2,5 /1kom

Država

Hrvatska

Regija

Grad Zagreb

Dostupna količina

100 kom

Dostava kurirskom službom

Da

HELJDA – BEZGLUTENSKA (PSEUDO)ŽITARICA BOGATA NUTRIJENTIMA

Heljda botanički ne pripada porodici trava ali se često ugraja u žitarice (pseudožitarica). Razlog tome je njezina primjena u prehrani i kemijski sastav zrna. Oljušteno zrno heljde sadrži oko 80% škroba, do 15% proteina, 3% masti i do 2% vlakana. Obzirom da nije žitarica ne sadrži gluten i obavezni je sastojak bezglutenske prehrane. Proteini heljde su nutritivno vrjedniji od proteina žitarica jer sadrže puno lizina i arginina, aminokiselina koja su nam esencijalna a čiji je udjel kod žitarica znatno manji. Heljda sadrži i do 2% minerala od kojih su najvažniji kalij, željezo, mangan i bakar koji doprinosi normalnom prijenosu željeza u tijelu i normalnoj funkciji imunološkog sustava. Od makroelemenata najvažniji je magnezij koji doprinosi ravnoteži elektrolita u organizmu, smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnoj funkciji mišića a heljda spada među namirnice najbogatije magnezijom. Heljda sadrži flavonoide rutin i kvercetin koji jačaju kapilare i pomažu uklanjanju proširenih vena kao i stvaranju krvnih ugršaka.

Obzirom da ne sadrži gluten naročito se preporučuje oboljelim od celiakije i osobama alergičnim na gluten. Heljda se često konzumira u veganskoj i makrobiotičkoj prehrani obzirom da je bogata proteinima. Brašno heljde se može konzumirati u kombinaciji sa voćem i povrćem a može se koristiti i kod priprave jela kao što su palačinke i kruh gdje se dio pšeničnog brašna zamjenjuje heljdinim.

Govorimo:

Opis

Svoja polja u Starom Gradcu kraj Pitomače obrađivali smo godinama uglavnom na klasični način i klasične kulture (kukuruz, pšenica, ječam). Jedno vrijeme je zemlja bila iznajmljena. Nakon što sam doktorirao prehrambenu tehnologiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine i na nagovor prijatelja koji su se bavili ekološkom poljoprivredom 2014. godine osnovali smo OPG s ciljem ekološke proizvodnje biljaka koje nisu bile uobičajene na našim poljima. Doktorat se odnosio na prehrambena svojstva lana koji se tada gotovo i nije uzgajao u našem kraju, a znanstvena istraživanja industrijske konoplje i niz predavanja na tu temu potakla su nas da zasijemo industrijsku konoplju. Već slijedeće godine smo započeli s uzgojem sikavice za koju smo našli pregršt dokaza o pozitivnim utjecajima na organizam, naročito jetru. Zatim smo uveli pir tada gotovo zaboravljenu žitaricu i heljdu zbog njenih nutritivnih svojstava (bez glutena). Obje ove kulture su izuzetno bitne za ekološku proizvodnju. Kroz sve ovo vrijeme ne koristimo nikakva umjetna gnojiva niti zaštitna sredstva. Koristimo samo zelenu gnojidbu (heljda) i ekološku folijarnu prihranu kalcijem preko lista.

Iako nam je osnovna namjena bila proizvesti hranu za sebe i uži krug poznanika, viškove smo ponudili na tržištu na raznim sajmovima od Međimurja do Istre gdje smo bili jako dobro prihvaćeni. Nažalost ova epidemija nas onemogućava da nastavimo s našim izlaganjima pa proizvode prodajemo dostavom na kućni prag i putem interneta.

Nadam se da će Vas tekstovi uz naše proizvode potaknuti Vaše zanimanje i da ćete uvesti neke nove i kvalitetne namjernice u svoju prehranu proizvedene u Vašoj blizini.

Pozdrav

dr, sc. Marinko Petrović

Burza hrane preporučuje

Kukuruzno brašno

Domaće kukuruzno brašno - starinska sorta bijelog kukuruza

7,50 kn/kg

Bijelo brašno (tip 400 i tip 550)

Brašno

1,00 kn/kg

Bijelo brašno (tip 400 i tip 550)

EKO BRAŠNO

20,00 kn/kg