Ponuda

BIO Avokado

kn  -  57,00/1kg

EUR  -  7,59 /1kg

Država

Hrvatska

Regija

Zagrebačka

Dostupna količina

1,000 kg

Dostava kurirskom službom

Ne

Avokado pripada grupi tropskog, odnosno egzotičnog voća. Porijeklom dolazi s istočnih i centralnih visoravni Meksika te Gvatemale. Ime avokado nadjenuli su Englezi, a poznato je i slikovito ime „aligatorska kruška“ kao jasna aluzija na izgled ploda koji podsjeća na aligatorsku kožu. Inke su ga zvale „palta“, Francuzi ga zovu „avocat“ i „avocatier“ dok ga Španjolci zovu „aguacate“. Kod Azteka poznat je bio kao kraljevsko voće, odnosno voće plodnosti. Avokado je tipično voće tropskog i suptropskog pojasa, no uzgaja se diljem svijeta.

Kod nas na južno dalmatinskim otocima ljudi ga uzgajaju za dekoraciju ili vlastite potrebe ali nikada nije shvaćeno koliko je gospodarski potencijal uzgoja AVOCADA. Da bi približili potencijalnim uzgajivačima, sva proizvodnja je zagarantirana otkupom, a najbliža KONKURENCIJA su Azija, Afrika i Južna Amerika.

Avokado ima iznimno visoku nutritivnu vrijednost, a prvi je na ljestvici voća kad je u pitanju broj vlakana, sadrži veliku količinu biljnih ulja koja se pretežito sastoje od nezasićenih mono više masnih kiselina, palmitinske kiseline te linolne kiseline. Dobar je izvor fosfora, provitamina A, riboflavina, niacina te kalija. Uglavnom avokado sadrži na 100 g oko 2 % proteina, 5-40% masti, 8,5 % ugljikohidrata. Naravno, podaci variraju od sorte do sorte.

Zdravstvene koristi avokada su iznimne jer sudjeluje u kontroli suzbijanju Alzheimerove bolesti, karcinoma, kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa itd.

Upotrebljava se svjež u salatama s ananasom, agrumima, rajčicom, a još se koristi i za proizvodnju sladoleda.

1 kg 57 kn + PDV

Govorimo:

Burza hrane preporučuje

Smokve

Otkup svježe smokve

3,00 kn/kom

Borovnica

Svježe borovnice

60,00 kn/kg

Kupine

kupine

40,00 kn/kg

Višnje

Svježe višnje (velike)

20,00 kn/kg

Maline

Maline

60,00 kn/kg

Kupine

Bobičasto voće

10,00 kn/kg