Soja je biljka mahunarka visoke hranjive vrijednosti i jedina je namirnica biljnog porijekla koja sadrži baš sve esencijalne aminokiseline nužne za funkcioniranje organizma.
Postoje razne sorte soje, koje se razlikuju po obliku zrna, boji, okusu i kemijskim svojstvima. Sadrži vrlo velik postotak masti - 19,9%, ugljikohidrata - 30,2% i bjelančevina - 36,5% te vitamine A i B skupine.
Sojino zrno se prerađuje i koristi za proizvodnju sira (tofu), mlijeka, pljeskavica, hrenovki, kruha, raznih slastica i dr.
Soja sadrži spojeve izoflavone koji imaju brojna korisna i zaštitna (antioksidativna) svojstva.
Smatra se da soja usporava starenje te može štititi od nekih vrsta raka (dojke, prostate, debeloga crijeva i želuca).
Smanjuje ljepljivost krvnih pločica, a pretpostavlja se da je razlog tome što je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, koje sprječavaju začepljenje krvnih žila.
Vlakna iz soje vežu toksine koji utječu na razvoj raka iz debelog crijeva.
Soju možete potražiti na našem portalu: http://burzahrane.hr/ |
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj