Mikrozelenje (microgreens)

29.07.2019

Malo, ukusno, svježe, čisto, zdravo – ove riječi najbolje opisuju mikrozelenje. Do nedavno se mikrozelenje uglavnom koristilo u ekskluzivnim i skupim restoranima kao prilog jelima – dodatak boje i šarenila te obogaćivanje jela drugačijim okusima. Međutim, popularnost ovih malih biljaka brzo raste pa ih danas možemo pronaći u velikom broju domaćih recepata i obroka.


Što je mikrozelenje?

Mladi izdanci povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te žitarica s tek izniklim prvim pravim listovima koji se uzgajaju u zemlji ili nekom drugom supstratu. Naime, nakon što sjeme biljke počne rasti, smatra se klicom, a kada ta klica krene rasti – smatra se mikrozeljenjem. Kao mikrozelenje najčešće se uzgajaju suncokret, grašak, mungo grah, rotkvica, rotkva, cikla, blitva, brokula, crveni kupus, bosiljak, vlasac i pšenična trava.


Nutritivna vrijednost

Biljke u sebi sadrže razne vitamine, minerale, enzime i druge mikronutrijente koji su nam dostupni tokom njene vegetacije. Za razliku od odraslih biljaka, mikrozelenje ima puno veću nutritivnu vrijednost, a konzumirati ga možemo već za 7 do 15 dana nakon sjetve. Mikrozelenje je bogat izvor vitamina (vitamin C, E i K), minerala (kalcij, magnezij, kalij, natrij, fosfor, željezo, mangan, cink), vlakana te aminokiselina i antioksidansa koji štite od slobodnih radikala i negativnih procesa uzrokovanih oksidacijom.


Zdravstvene prednosti

Utvrđeno je da mikrozelenje sadrži 4-60 puta više vitamina i minerala u odnosu na biljke u punoj tehnološkoj zrelosti. Zbog visokog udjela antioksidanata, mikrozelenje se smatra funkcionalnom hranom, odnosno hranom koja potiče zdravlje ili sprječava bolesti. Mikrozelenje ima važnu ulogu u detoksikaciji organizma i jačanju imuniteta, a prilikom konzumacije u svježem stanju ne dolazi do gubitka hranjivih tvari koji bi nastao termičkom obradom. Naravno, možete ih i termički obraditi ako želite.

Konzumiranje svih vrsta biljnih namirnica povezano je sa smanjenim rizikom od mnogih zdravstvenih stanja, kao što su pretilost, dijabetes, bolesti srca i visoki krvni tlak, a hrana na bazi povrća podržava zdravi ten, povećanu energiju, manju težinu i duži životni vijek.


Kako uključiti mikrozelenje u svakodnevnu prehranu?

Mikrozelenje može koristiti kao pojačivać vizualnog, nutritivnog, ali i okusnog aspekta jela. Okus mikrozeljenja ovisi o vrsti biljke – može biti u rasponu od blagog do intenzivno pikantnog ili paprenog. Možemo ga korisiti kao dodatak salatama, juhama, umacima, jajima, ribi, mesu, kao nadjev za razne pizze, kao zdravi dodatak sendvičima, burgerima ili tacosima, a poželjno je mikrozelenje dodati i u omiljene shakeove i smoothie. Također, možemo ga koristiti kao jednostavan prilog svakom glavnom jelu.

 


Mikrozelenje možete potražiti na http://burzahrane.hr/

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Makaroni

Tjestenina

1,00 kn/kg

Eko proizvodi

EKO masline s košticama

25,00 kn/kg

Maslinovo ulje

"Sapparis" ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,25 lit

50,00 kn/kom

Drugi sirevi

Sir

40,00 kn/kg

Pjenušava vina

Pjenušac Amoureux Muscat Extra sec

140,00 kn/L

Crna vina

Crno vino

1,00 kn/L

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

60,00 kn/L

Cvjetni med

Med cvjetni,bagrem,šumski,livada...

40,00 kn/kg

Eko proizvodi

Eko zimnica

30,00 kn/kom

Maslinovo ulje

"Sapparis" ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75 lit

110,00 kn/kom

Sušene kobasice

Kobasica od ovčetine

150,00 kn/kg

Prirodni (100%) sokovi

Aronija Nero matični sok 100%

50,00 kn/L

Banane

Indijanska banana plod - nutritivno najjače voće

60,00 kn/kg

Med s dodacima

PČELARICIN SLATKIŠ

35,00 kn/kom

Bosiljak

Bosiljak svježi

12,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice