Vrsta oglasa
Dostava
akcija

Opis

OPG Dežmalj se nalazi u Posedarju. Dražen i Ivana su naslijedili ovaj OPG od njegovih roditelja, a Ivana je postala i nositelj. S proizvodnjom prirodne kozmetike započeli smo 2015. godine. Videći potencijal u ne dovoljno iskorištenom i zapuštenom poljoprivrednom zemljištu, te tržištu koje postoji na licu mjesta, jer se gospodarstvo nalazi u Posedarju koje je turističko mjesto, logično je bilo obnoviti i iskoristiti trenutne mogućnosti, ali ih i proširiti u skladu sa sklonostima. Iz ljubavi prema prirodi i biljkama rodila se ideja za proizvodnju prirodne kozmetike.

Na 1 ha imamo maslinik, a trenutno podižemo moderan ekološki nasad badema i ljekovitog bilja na 1,5 ha. Sredstva za financiranje projekta povukli smo iz EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i to iz Podmjere 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“ u iznosu od 50 tisuća eura. Udio u sufinanciranom dijelu: 90% EU, 10% RH.

Ulaganje se odnosi na kultivaciju zapuštenog zemljišta, kupnju sadnica, postavljanje solarnog sistema navodnjavanja kap na kap, kupnja rabljenog traktora. Za badem smo se odlučili jer smatramo da je dosta tražen na tržištu, a i velika nam je želja proizvesti liniju kozmetike na bazi ulja našeg EKO badema.

Cilj koji osvajamo je u usmjeren prema agroturizmu. Želimo inovativnim idejama potaknuti turiste na nešto novo. Na našem nasadu koji se nalazi na brdu iznad Posedarja, na atraktivnom položaju s pogledom na Novigradsko more, želimo izgraditi Kuću ljekovitog bilja s mini destilerijom, gdje bi naši posjetitelji i turisti mogli naučiti i sami proizvesti nešto za sebe od prirodne kozmetike i onda to ponijeli kao poklon.

Prvi korak u proizvodnji kozmetike je berba bilja. Potrebno je odabrati pravi trenutak za berbu pojedinog bilja jer samo najkvalitetnije bilje može dati vrhunski kozmetički proizvod. Berba ljekovitog samoniklog bilja i boravak na Velebitu koji je prava riznica, prava je uživancija. Biljke koje koristimo za našu kozmetiku su smilje, lavanda, kantarom, neven, stolisnik, kadulja, trputac, ranjenik, mrkva, bršljan, tratinčica, gavez, Gotu kola… Pri berbi zaista treba biti savjestan i brati tako da i dogodine se možemo diviti tom bilju na istom mjestu.

Nakon berbe slijedi sušenje i ekstrakcija bilja u našem ekstra djevičanskom maslinovom ulju, ali koristimo i ostala ulja poput kokosa, maline itd. Tako dobijemo macerat, vrhunsku bazu za izradu naše kozmetike. Za vodenu fazu naše kozmetike koristimo hidrolat lavande, smilja, kamilice i gel aloe vere.

Koristimo i ostale aktivne i ljekovite sastojke poput prirodnog vitamine E i C, hijaluronske kiseline, alantoina te najkvalitetnije prirodne emulgatore. Na kraju dodajemo vrhunska eterična ulja poput smilja, lavande, kamilice, mirte, geranija, čempres itd. Cijeli proizvodni proces odvija se na našem pogonu u Posedarju.

Ivana je stručno osposobljena za maslinara i uzgajivača ljekovitog bilja.

Educiramo se putem radionica i stručne literature i receptura, ali i sami primjenjujemo stečena znanja i iskustva u proizvodnji prirodne kozmetike.