Kolačići
Burzahrane.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak pregleda i korištenja ove web stranice kliknite na slažem se. Više o kolačićima...
Zagrebačka 18
Drniš
22320
Hrvatska
Šibensko-kninska
Pršutana Nira iz Pakova Sela, dvadesetak kilometara udaljenog od Drniša, jedna je od dvanaest pršutana udruženih u Udrugu proizvođača drniškog pršuta. Vlasnik pršutane, Nikola Rakić predsjednik je te udruge. Riječ je o udruzi osnovanoj 2002. godine kako bi se zaštitio poznati drniški pršut, jedan od devet zaštićenih hrvatskih prehrambenih proizvoda. Pršutana Nira proizvodi izvorno zaštićeni drniški pršut za koji sirovina može biti isključivo Hrvatska. Za razliku od dalmatinskog pršuta, zaštićenog zemljopisnim porijeklom, za kojeg sirovina može biti iz bilo kojeg kraja u svijetu. Proces proizvodnje drniškog pršuta zapravo je jednostavan: pršut u pršutanu dolazi u svježem stanju, i što prije ga valja posoliti. Nakon tri tjedna pršuti se stavljaju pod prešu pod kojom stoje pet dana. Potom se dime oko mjesec dana, a nakon toga se provjetravaju i isušuju. Nakon toga se pršuti spremaju u podrum. Najveću vrijednost, ali i specifičnost drniškom pršutu daje upravo miljevačka bura; koja je bitna u procesu sušenja, zbog soli kojeg nanese s mora te trava i mirodija drniškog kraja pa tek potom onda i samo drvo na kojem se pršuti dime.
Proizvodnja pršuta u dalmatinskom zaleđu, na području Dalmatinske Zagore i Bukovice ima dugu tradiciju. Posebice je područje grada Drniša i naselja u njegovoj široj okolici, odavna poznato po proizvodnji pršuta iznimnog okusa i kvalitete. Klasični ili tradicijski način proizvodnje drniškog pršuta nalaže salamurenje mješavinom krupne, sitne i srednje morske soli, loži se isključivo drvo grabovine, hrastovine i bukve, odnosno izbjegava se drvo koje u sebi ima smolu. Pršuti na dimu ostaju sve dok ne dobiju prepoznatljivu bakrenu boju, a to je otprilike 50 do 60 dana, nakon čega prelaze u prostoriju za provjetravanje i zrenje u specifičnim klimatskim uvjetima čestih izmjena ‘‘bure i juga’’, te polaganim zrenjem. Za spontanu pretvorbu svinjskog buta u jedinstveni drniški pršut potrebno je, ovisno o veličini buta od 12 do 18 mjeseci. Zreli drniški pršut odlikuje se karakterističnim organoleptičkim obilježjima: intenzivnom aromom fermentiranog, blago dimljenog mesa, umjerenom slanošću, jednoličnom crvenom bojom nareska, osim bjeline u području masnog tkiva i povoljnom konzistencijom. Ne sadrži konzervanse i aditive.
BurzaHrane je specijalizirani portal za proizvođače i kupce na području Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije i EU.
Naši klijenti mogu postavljati i pretraživati oglase ponude i potražnje.
Nakon registracije možete objaviti jedan besplatan oglas, a ako kreirate tvrtku i platite članarinu, imat ćete PREMIUM pogodnosti tijekom godinu dana.
Za cijenu godišnje članarine od 40 EUR + PDV dobivate svoj profil koji možete osobno uređivati kako biste se što bolje predstavili jer ovaj portal je stvoren za Vas.
Sami određujete svoje cijene i količine proizvoda, vidite statistiku pregleda svojih oglasa, možete koristiti praktičnu dostavu na portalu po povoljnijim cijenama, uspoređivati cijene s konkurentima, postaviti i recepte.
Proizvođači imaju mogućnost pregledavanja oglasa potražnje kupaca, članovi se mogu oglašavati putem bannera po posebnim cijenama za njih... Sve na jednom mjestu!
Svi članovi BurzeHrane mogu koristiti službu za korisnike kao svoj pridruženi tim za prodaju i marketing.
* Polja označena zvjezdicom su obavezna
** Potreban je jedan od kontaktnih brojeva , tel. ili mob.
* Korisnička lozinka mora sadržavati minimalno 6 znakova