I štrukli i štruklji, kao i štrudl, štrudlin, savijača, temelje se na njemačkome izvornom imenu Strudel i na turskoj jufki, tankome listu vučenog tijesta, a omiljeno je to jelo gotovo cijele sjeverozapadne Hrvatske. Mijenjaju se jedino debljina listova, nadjevi – i slani i slatki – te krajnja priprema kuhanjem-pečenjem odnosno kuhanjem i pečenjem.
Najpoznatiji su i najsofisticiraniji zagorski štrukli od sira, kuhani pa preliveni vrhnjem i zapečeni, gratinirani, koje mnogi više ni ne povezuju s bliskim srodnicima.
Sastojci se odnose na recept za 10 osoba.
PRIPREMA:
Brašno, 1 jaje, sol i ulje zamijesite u srednje mekano i žilavo, vodeno vučeno tijesto. Ostavite da počiva oko 30 min, pa ga razvucite na stolnjaku posutom s malo brašna na veličinu otprilike 150 cm x 100 cm.
Nadjev od sira pripremite tako da sir, 4-5 jaja i sol izmiješate i razmažete po donjem dijelu razvučenog tijesta u širini 20-30 cm. Tijesto zatim uvijte počevši od sira prema kraju tijesta. Uvijeno tijesto izrežite rubom tankog tanjura na 20 komada veličine 7-7,5 cm.
U posudu stavite 8 l vode, sol i žlicu ulja. Kad voda provrije, stavite u nju izrezane štrukle. Nakon što ponovno uzavri, kuhajte još 2-3 min. Kuhane štrukle izvadite šupljačom u vatrostalnu keramičku posudu, zalijte ih slatkim vrhnjem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 170-180 °C i pecite 30-40 min da im se kora pozlati. Štrukle poslužite s malo umaka u kojem su se pekli.
DOBAR TEK :)
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj