Pita od jagoda

Srednje
8
60 min

Sastojci

400 gr Brašno
250 gr Maslac
2 Jušna žlica Smeđi šećer
1 Prstohvat Sol
14 Jušna žlica Voda
700 gr Jagoda
1 kom Jabuka
3 Jušna žlica Šećer
4 Jušna žlica Škrobno brašno
2 Jušna žlica Limunov sok
1 kom Žumanjak
2 Jušna žlica Mlijeko
2 Jušna žlica Smeđi šećer

Priprema:

1. Stavite brašno, šećer i sol u multipraktik i kratko izmiksajte. Dodajte hladan maslac narezan na kockice pa opet miksajte po par sekundi dok ne dobijete krupnije mrvice (ne miješajte previše da se maslac ne zagrije). Dodajite hladnu vodu, po 2-3 žlice, miksajući što manje, dok se sastojci ne povežu. Ne brinite ako se vide komadići maslaca u tijestu, to je u redu. Istresite tijesto na radnu površinu i skupite u kuglu bez da ga mijesite. Podijelite tijesto na dva dijela (neka jedan bude malo veći od drugog). Omotojte tijesto u prozirnu foliju ili papir i ostavite par sati u hladnjaku (pa i do par dana).

2. Operite i očistite jagode. Narežite ih na pola ili na četvero ako su veće, stavite ih u zdjelu i dodajte 2 žlice šećera, 1 žlicu soka od limuna i 2 žlice škrobnog brašna.

3. Ogulite jabuku, narežite je na komadiće i pomiješajte s 1 žlicom šećera i 1 žlicom limunovog soka.

4. Namažite kalup za pitu s malo maslaca (ja nemam klasični kalup za pie, pa sam koristila kalup za crostate/tarts). Razvaljajte veći komad tijesta na debljinu otprilike 3 mm, položite ga preko kalupa i utisnite tako da obložite dno i stranice, ostavite oko 2 cm duže od ruba kalupa (odrežite višak škarama).

5. Pospite tijesto s 2 žlice škrobnog brašna, rasporedite preko njega jabuke (ocijedite ih od soka), a preko jabuka jagode (također bez soka), tako da oblikujete kupolu. Stavite par listića maslaca preko jagoda, pa pokrijte “rešetkom”.

6. Razvaljajte drugi dio tijesta na 3 mm debljine i narežite 12 trakica. Položite prvih šest trakica paralelno preko jagoda ostavljajući malo razmaka između (ja sam ih malo više razmakla pa mi je stalo samo pet). Podignite svaku drugu trakicu i savijte na pola. Položite jednu traku poprečno preko ostale tri, pa spustite trakice koje ste podigli, a savijte druge tri. Položite drugu poprečnu trakicu… nastavite na taj način do kraja da dobijete isprepletenu rešetku (i s druge strane također, iz slika je vjerujem jasnije nego iz opisa). Skratite trake škarama, pa podignite i preklopite rub stiskajući malo prstima.

7. Razmutite žumanjak s mlijekom, pa kistom nanesite na rešetku. Pospite šećerom (meni je ponestalo smeđeg pa sam stavila bijeli).

8. Pecite pitu u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 45 minuta (dok lijepo ne porumeni). Savjetujem također, ako vam je kalup plitak kao moj, da ispod stavite pleh jer sok curi tijekom pečenja pa će vam u suprotnom nastat nered u pećnici.

9. Naoružajte se strpljenjem i pričekajte da se pita ohladi.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

MALINA CRVENA EKO

50,00 kn/kg

Meso peradi

Potražujemo EKO pačje i pureće meso

60,00 kn/kg

Energetske pločice

BIO proteinska pločica - MIX paket / 15kom

225,00 kn/kom

Magareće mlijeko

Magareće mlijeko

250,00 kn/L

Krumpir

PLAVI KRUMPIR

15,00 kn/kg

Meso divljači

Meso od jelena

0,10 kn/kg

Borovnica

Svježe borovnice

60,00 kn/kg

Nojeva jaja

Nojevo jaje iz slobodnog uzgoja

27,00 eur/kg

Svinjsko meso

Meso i prerađevine od crne slavonske svinje

25,00 kn/kg

Maline

Maline

60,00 kn/kg

Tinktura

Tinktura od industrijske konoplje 100 ml

100,00 kn/kom

Kupine

Bobičasto voće

10,00 kn/kg

Kupine

kupine

40,00 kn/kg

Ostalo

Magareće mlijeko

200,00 kn/L

Svinjsko meso

Potražujemo smrznuto svinjsko meso

1,00 eur/kg