Ajvar

Ako još niste, a imate volju i želju, još uvijek možete napraviti ajvar.

Odmah u startu važno je naglasiti da je za pripremu dobrog ajvara potrebno dosta vremena i truda a i strpljenje će dobro doći ;)

Ajvar je ovdje vjerojatno najomiljenija zimnica, recepata je puno, neki se čak bitno razlikuju, od toga da se ajvar pravi samo od paprike ili se paprikama dodaje patlidžan i/ili rajčica do toga da se paprike peku ili kuhaju... sa začinima je opet ista stvar, od dodavanja onih osnovnih do čitave hrpe raznih dodataka.

Ja ga pravim onako kako me učila mama, s tek malim odstupanjima od njezinog recepta.

Paprike pečem (cijele!). Patlidžane isto. Ostavim dobro zatvoreno preko noći pa tek sljedeći dan gulim, čistim od sjemenki, cijedim, meljem i pravim ajvar.

Ajvar miješam na umjerenoj vatri dok ne postane fino kremast.

Ulje dodajem tek kada je ajvar već vruć.

Vrući ajvar ulijevam u sterilizirane tople staklenke (s poklopcima na navoj), zatvaram, ponekad preokrećem (pa nakon par minuta vratim), utoplim i ostavim da se polako hladi.

Ako je išta kod pripreme ajvara gnjavaža, onda je to odvajanje sjemenki s pečenih paprika.

Znam, postoji „prečac“, neki paprikama već prije pečenja uklanjaju sjeme, ali nekako sam i dalje sklonija ovoj tradicionalnoj metodi (probala, nije to to:) ).

Bitno je paprike dobro ispeći kako bi se kasnije lako gulile.

Ja ih pečem u pećnici, na 200°C, s ventilatorom. Paprike složim na rešetku a ispod stavim veliki lim obložen papirom za pečenje (sokovi će curiti u lim pa će se paprike fino ispeći).

Sastojci:

• 10 kg crvenih paprika za ajvar

• 2 kg patlidžana

• 3 žlice šećera

• oko 3 dl ulja

• 1-1,5 dl octa

• sol

• 1-2 cijele glavice češnjaka

• ljute papričice

Priprema:

1. Paprike oprati, osušiti i poslagati na rešetku od pećnice. Ispod rešetke staviti veliki lim obložen papirom za pečenje, peći na 200°C. Paprike treba dobro ispeći, trebaju malo nabubriti i mjestimično pocrniti (ako se ne ispeku dovoljno, bit će prava muka oguliti ih) ali ne smiju se ni prepeći. Pečene paprike vaditi u veliki lonac s poklopcem (ili u vrećicu) zatvoriti i ostaviti da se dobro napare/orose.

2. Patlidžane oprati, osušiti i na nekoliko mjesta malo probosti nožem kako tijekom pečenja ne bi pucali. Peći kao i paprike, trebaju biti mekani .

3. Oguliti paprike i patlidžane. Paprikama ukloniti sve sjemenke, pomozite si nožićem, budite strpljivi ;) nipošto nemojte ispirati papriku pod vodom! Oguljene paprike staviti u cjedilo.

4. Ocijeđene paprike i patlidžane samljeti u stroju za mljevenje mesa.

5. U veliku, široku posudu staviti samljevene paprike i patlidžane i miješati drvenom kuhačom na umjerenoj vatri. Tek kada se smjesa dobro ugrijala, uz stalno miješanje, polako dodavati ulje. Ajvar treba stalno miješati kako se ne bi zalijepio za dno i zagorio. Kada se ajvar malo ukuhao, dodati sol, šećer, protisnuti češnjak, ocat i ljute papričice. Mogu se koristiti pečene ili sušene papričice a količina ovisi o tome koliko ljut ajvar volite. Isto je, zapravo, i s dodavanjem ulja, octa, šećera, češnjaka i soli. Dodajte određenu količinu, izvadite malo ajvara na tanjurić, ohladite, isprobajte pa po potrebi dodajte još.

6. Ako je paprika dobro ocijeđena ova količina se ne mora jako dugo miješati na vatri, to opet ovisi i o tome koju gustoću želite dobiti, ja volim kada ajvar ima finu kremastu strukturu.

7. Vrući ajvar uliti u sterilizirane tople staklenke i odmah zatvoriti.

8. Staklenke s ajvarom možete na par minuta preokrenuti a zatim ih treba utopliti i ostaviti da se ohlade.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Ostalo

Kulenova seka

200,00 kn/kg

Skuše

Skuša

60,00 kn/kg

Tagliatelle

Tjestenina od pira

50,00 kn/kg

Crna vina

Gamé 2012. crno kvalitetno vino 1L

20,00 kn/kom

Meso divljači

Srneći but

90,00 kn/kg

Meso divljači

Fazan

100,00 kn/kom

Meso peradi

Pileći batak i zabatak

25,00 kn/kg

Masti životinjskog podrijetla

Prodaje se domaća svinjska mast

10,00 kn/L

Eko proizvodi

Trgovina Špajza - Novi Zagreb (Sopot)

100,00 kn/kom

Kozji sir

Kozji sir

90,00 kn/kg

Kravlji sir

Svježi kravlji sir

30,00 kn/kg

Slanina

Domaći suhi špek

50,00 kn/kg

Dimljeni mesni proizvodi

Domaći kulen

200,00 kn/kg

Kravlji sir

Svježi sir

35,00 kn/kg

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

70,00 kn/L


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice