Rajsko voće Mediterana

23.10.2020

Porijeklo jednog od najzdravijeg voća

Smokve su podrijetlom iz Male Azije, a jedan su od najranijih plodova koje je uzgojio čovjek. Ne samo da su ukusne, već imaju i brojne zdravstvene vrijednosti, a često se nazivaju i rajskim voćem Mediterana. Premda svježe smokve nisu dostupne tijekom cijele godine, sušene smokve jesu i nadamo se da uživate u njihovom slasnom okusu. Danas se najviše uzgajaju u zemljama mediteranskog pojasa, pa tako i duž naše obale. Zahvalna je za uzgoj pa uspijeva i na krševitom tlu, ali i u uvjetima umjereno kontinentalne klime. Stablo smokve voli toplo okruženje, a može podnijeti suha tla i hladnije vrijeme. Danas postoji oko 600 sorti smokava, a plodovi dolaze u tri boje, zeleno žućkasti plodovi, ljubičasti plodovi i tamno ljubičasti do crnih plodova. Berba  se provodi sve od lipnja do listopada, a plodovi se konzumiraju svježi. Tijekom berbe je važno zaštititi kožu jer je bijeli “sok” iz stabljike i lišća smokve može nadražiti. Ako su plodovi smokve namijenjeni za sušenje, moraju biti potpuno zreli jer tada sadržavaju najviše šećera.

_______________________________________________________________________

Ljekovitost smokve

Smokve su odličan izvor minerala i vitamina, kao što su kalcij, fosfor, bakar, kalij, magnezij, vitamin B, C, A i K. Također, smokve posjeduju mnoga svojstva poput antioksidativnog, antimikrobnog, protuupalnog, hipoglikemičnog, hepatoprotektivnog, antifung alnog i antikancerogenog. Svježe smokve prepune su antioksidansima, koji štite organizam od prijevremenog starenja, karcinoma i raznih srčanih oboljenja. Osim toga smokve pomažu u preveniranju dijabetesa jer se nakon njihove konzumacije može sniziti koncentracija glukoze u krvi. Smokve imaju i laksativna svojstva jer stimuliraju rad crijevnih mišića i tako mogu poboljšati probavu. Smokve učinkovito rješavaju problem kurjih očiju. Stavite na pola narezanu, svježu smokvu na bolno mjesto preko noći. Postupak ponovite nekoliko dana za redom te pokušajte otkloniti kurje oko. Za tretiranje bradavica koristite mlijeko koje se nalazi u plodu i grančicama tvrdih smokava. Nanesite mlijeko iz smokve jedanput na dan na mjesto bradavice te postupak ponovite pet do sedam dana za redom

Smokve – konzumiranje

Idealna smokva je mekana na dodir, puna mesa te ima čvrsti „repić“ (peteljku). Vrlo je osjetljiva i brzo se kvari, stoga je treba pojesti unutar 24 sata od branja. Ne savjetuje se čuvanje u hladnjaku jer time gubi na svojoj aromi. Sirove smokve sadrže do 80% vode i imaju najveći sadržaj prirodnih šećera što ih čini idealnim izvorom energije. Osim sirove može se pripremati u kolačima, salatama, kompotu, pekmezu i drugim raznim jelima. Lijepo se slaže i sa slanim jelima gdje se često može pronaći kao dodatak pršutu ili kozjem siru. Sušene smokve su posebna delikatesa i izvrstan desert.

Svježe smokve vs. Sušene smokve

Suhe smokve smatraju se superhranom koja je dostupne tijekom cijele godine, a dobivaju se dehidracijom. Sadrže četiri do pet puta više kalcija, fosfora i magnezija, ali i željeza i bakra nego zreli svježi plod. Jedino što suhi plod smokve u odnosu na svježi ne sadrži je vitamin C, koji se gubi postupkom sušenja. Uz grožđice i suhe šljive, i sušene smokve bogate su mikroelementom bakrom koji je važan za stvaranje eritrocita (crvenih stanica krvi) i sintezu krvnog pigmenta hemoglobina, stoga se savjetuju kod slabokrvnosti i umora. Suhe smokve najbolje je koristiti kao desertno južno voće dostupno tijekom cijele godine ili od njih raditi brze nepečene slastice koje mogu zamijeniti omiljene slatkiše. Budući da suhe smokve djeluju kao blagi laksativ, koriste se za izradu sirupa, voćnih pločica, kompota i sl. Također se koriste i za izradu tradicionalnih slastica kao što su viški hib (smokvenjak) ili korčulanske okruglice. Mogu se puniti bademima ili orasima i tako biti prirodna zamjena za energetske pločice. Nanizane na vjenčiće s lovorovim listom prepoznatljive su i omiljene kao jestivi suvenir, a u nekim dalmatinskim krajevima u kombinaciji s lozovačom i kao tradicionalni znak dobrodošlice.

Ponudu sušenih smokava s našeg portala možete vidjeti ovdje


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Sadnice

Sladni Agar

7,50 eur/kom

Lipov med

MED LIPA 900g

12,50 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO mladi luk

5,00 eur/kg

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, Žižolera 0.5l

30,00 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Čokolade

Čokolade i praline

1,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 0,75l

17,00 eur/kom

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 190g

5,31 eur/kom

Svinjsko meso

Potražujemo svježe svinjsko meso

0,13 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 5l

95,00 eur/kom