Otkrijte Moć Kozjeg Mlijeka i Sira

24.01.2024

Prirodna snaga nutrijenata i neodoljivi okusi

Dobrodošli u svijet koza, životinja koje su nas pratile kroz povijest više od 9000 godina. Ovaj blog istražuje nevjerojatne prednosti kozjeg mlijeka i proizvoda od koze koji se često zanemaruju u usporedbi s proizvodima od kravljeg mlijeka.

Jedan od najpopularnijih nusprodukata na farmi koza je sir. Znate li da okus sira varira na temelju prehrane koze i da postaje blaži sa stajanjem? Postoje još brojne zanimljivosti o kozjem mlijeku i proizvodima.

Jedna koza dnevno može proizvesti najviše do 4,5 litre mlijeka. Ranč Letec koji se nalazi u predivnoj prirodi kraj rijeke Česme na farmi koza ima 100 jedinki sanske pasmine i dnevna proizvodnja u moderno uređenim prostorima za automatsku mužnju je oko 150 litara.

Ovaj dar prirode jedna je od najzdravijih namirnica. Među glavne benefite kozjeg mlijeka spada visok udio vitamina B1, B2, B6 i B12 koji igraju značajnu ulogu u osnaživanju živčanog sustava. Mlijeko sanskih koza prepuno je minerala kao što su kalcij, fosfor, cink i selen, a u isto vrijeme prisutno je puno manje masti. Osim što nije zasićeno alergenima, kozje mlijeko je iznimno lako probavljivo.

Osim što je kozje mlijeko blagonaklono za ljudski organizam, sam uzgoj koza umnogome je prihvatljiviji za okoliš u odnosu na krave.

Kozje mlijeko je bazični proizvod iznimne hranjivosti, ali nije i jedini. Mlijeko je prikladno za izradu izvedenica kao što su jogurt i sirutka.

Kozji proizvodi dijele zajedničke benefite proizašle iz kozjeg mlijeka, iznimno zdrave namirnice prikladne za sve ukuse. Budući da je mlijeko i posljedično jogurt, sirutka te sirevi lako probavljivo, ovi su proizvodi jako popularni među ljubiteljima sira i pogotovo onima koji teško podnose kravlje sireve.

Ne samo da je po sastavu vrlo blisko ljudskoj probavi, već kozje mlijeko i sirevi imaju visok udio vitamina i minerala, a brojne izvedenice od mlijeka poput mladog sira, skute ili škripavca zadovoljit će i najizbirljivija nepca.

https://burzahrane.hr/company/9908 

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Svinjsko meso

Potražujemo svježe svinjsko meso

0,13 eur/kom

Lipov med

MED LIPA 900g

12,50 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 5l

95,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 0,75l

17,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, Žižolera 0.5l

30,00 eur/kom

Med od suncokreta

MED SUNCOKRET 900g

10,00 eur/kom

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Sadnice

Sladni Agar

7,50 eur/kom

Čokolade

SOS PMS čokolada /suvenir

2,40 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom