Pekmez od šljiva

Pekmezi, džemovi, marmelade, želei... slatki "komadići ljeta" sačuvani u staklenkama.

Ima nešto blago i umirujuće u pripremanju voća (i povrća) za zimu. Ja ne pravim odjednom nekakve velike količine već po malo od raznih voćki, kako što dospijeva.

Sada su na redu šljive, a ovo je onaj starinski pekmez, što miriše na djetinjstvo i podsjeća na baku :)

Za pekmez su najbolje fine, zrele šljive bistrice (mađarice), a ovisno o tome koliko su šljive slatke, šećer možete i ne morate dodati ali na kraju obavezno dodajte malo ruma.

Potrebno je:

• 5 kg šljiva (bistrica)

• 300 g šećera

• 2 - 3 žlice arome vanilije

• 150 ml ruma

Priprema:

1. Šljive operite, izvadite im koštice i sameljite ih (možete koristiti i neki moderniji kuhinjski stroj za usitnjavanje, sjeckanje, mljevenje).

2. Stavite u veliki lonac i kuhajte na umjerenoj vatri oko sat i pol odnosno dok smjesa postane tamna i gusta. Neprestano miješajte jer pekmez hoće špricati i izvan lonca (ja sam ruku zaštitila kuhinjskom rukavicom).

3. Kada je pekmez dovoljno gust (ono, kada miješate a kuhača ostavlja trag na dnu lonca ;)), na tanjuru ohladite malo pekmeza i isprobajte, ako vam nije dovoljno slatko dodajte šećer po potrebi, zatim dodajte vaniliju pa kuhajte još 30 minuta.

4. Na kraju dodajte rum, promiješajte i maknite s vatre.

5. Vruće nalijevajte u čiste, tople, sterilizirane staklenke i odmah zatvorite.

Ocijeni recept

Recept objavio

_ _

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

1,33 eur/kg

Ostalo

0,66 eur/kg

Jabuke

2,40 eur/kg

Maslinovo ulje

10,40 eur/kom

Šljivovica

13,00 eur/L

Pastrva

3,98 eur/kg

Melem

20,00 eur/kom

Poriluk

1,00 eur/kg

Eko proizvodi

0,50 eur/kom

Poklon paketi

28,00 eur/kom

Bučino ulje

12,00 eur/kom

Ostalo

0,13 eur/kg

Tikvice

0,01 eur/kg

Špageti

1,00 eur/kom

Lignje

0,01 eur/kg