Medaljoni u umaku suhog voća i crnog vina

SASTOJCI:

500g svinjskog filea

2 veća luka

130g suhih šljiva

50g suhih brusnica

2,5 dcl crnog vina

2 dcl pasirane rajčice (ili dvije žlice koncentrata rajčice i 2dcl vode)

Majčina dušica

Sol

Papar

Svinjski file narežemo na komade (medaljone) debljine oko 2cm. Poželjno je da je meso sobne temperature prije pripreme. Ne treba ga tući, jer je ovo meso mekano.

Luk narežemo na sitne komadiće. Suhe šljive narežemo na četvrtine. Brusnice ne treba usitnjavati.

Na tavi zagrijemo dvije žlice ulja i kratko popržimo svinjske medaljone sa obje strane. Izvadimo ih i stavimo na toplo.

U isto ulje dodamo luk i prodinstamo ga na laganoj vatri da omekša. Zatim dodamo šljive i brusnice i promiješamo. Nakon 2-3 min dolijemo vino i pasiranu rajčicu. Dodamo začine (majčinu dušicu, papar i sol), te promiješamo. Vratimo medaljone u umak i pustimo da kuha 15ak min. Povremeno promiješamo. Ako je umak previše ispario, dolijemo malo vode. Ako je prerijedak, pustimo da jos malo kuha.

PRILOG:

Poslužiti uz prilog po želji. Ja sam napravio pire od mlijeka i maslaca i dodao malo kopra. I naravno zelenu salatu.

Umak se, na kraju, po želji može usitniti štapnim mikserom, no meso treba izvaditi prije miksanja i zatim ga politi umakom prije posluživanja.

Dobar tek!

Ocijeni recept

Recept objavio

Ivan Bogdanić

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Cherry rajčica

Mini rajčice

1,00 eur/kg

Kozji sir

Mladi kozji sir

25,00 eur/kg

Grickalice

Heljda snack s kukuruzom

2,65 eur/kom

Ostalo

Kozja skuta

15,00 eur/kg

Paprika

Crvena paprika

1,00 eur/kg

Slatki likeri

Terranino

17,12 eur/L

Suhe smokve

Suhe smokve

2,65 eur/kom

Pirovo brašno

Pirovo brašno

2,00 eur/kg

Gotovi proizvodi

Bijela tartufata 90 g

12,50 eur/kom

Poklon paketi

Poklon paket 3x čokoladne bučine koštice

12,00 eur/kom

Tartufi

Crni sjeckani tartuf 90 g

21,25 eur/kom

Ostalo

Ribež inox Nini Tartufi

25,00 eur/kom

Repa

Svježa repa

1,00 eur/kg

Celer

Korijen celera

1,00 eur/kg