Pita sa šparogama i mladim špinatom

Ovo je fina i jednostavna slana pita od svježeg sezonskog proljetnog povrća.

Za pitu je potrebno:

Tijesto:

275 g svježeg lisnatog tijesta

Nadjev:

vezica divljih šparoga

200 g mladog špinata

3-4 mlada češnjaka

200 g svježeg sira

150 ml kiselog vrhnja

150 g naribanog sira ementalera ili gaude

40 g naribanog parmezana

cherry rajčice

sol, papar

1 jaje + žlica vode (za premazivanje)

Priprema:

1. Češnjak očistiti, oprati i nasjeckati na manje komadiće.

Rajčice oprati.

Špinat očistiti i oprati.

Šparoge oprati, ukloniti donje, tvrde dijelove (dovoljno je presavi ju i ona će sama puknuti). Tvrde dijelove maknuti a vrhove iskidati na manje komade i kratko ih blanširati i ocijediti.

2. U većoj, dubljoj posudi zagrijati malo ulja, dodati narezani češnjak pa čim zamiriše dodati šparoge i špinat, malo posoliti i popapriti. Kratko miješati na umjerenoj vatri dok špinat samo malo ne povene (vrlo kratko!).

Maknuti s vatre.

3. U zdjeli pomiješati jaja sa svježim sirom i vrhnjem, dodati naribani sir i parmezan (ostaviti malo sira sa strane, za posipanje po vrhu), a zatim i špinat i šparoge. Sve dobro promiješati i po potrebi još začiniti.

4. Lisnato tijesto (ja sam koristila ono svježe, koje je već razvaljano) staviti na lagano pobrašnjen papir za pečenje, po potrebi ga još malo razvaljati pa zatim oštrim nožićem lagano zarezati tijesto (ne do kraja) sa svih strana oko 2 cm od ruba (taj će "okvir" kasnije tijekom pečenja malo narasti i zadržati nadjev). Jaje razmutiti, dodati malo vode i premazati rub ("okvir") pite. Ostatak tijesta na nekoliko mjesta izbosti vilicom a zatim po njemu rasporediti nadjev, samo do označenih rubova. Po nadjevu rasporediti rajčice i posuti ostatkom sira (i jednog i drugog).

5. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15 minuta na 200°C, zatim smanjiti na 170-180°C i po potrebi folijom ili papirom za pečenje zaštititi rubove pite, pa peći još 15ak minuta, odnosno dok nadjev ne primi laganu boju.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Crna vina

Merlot 0.75 l

20,00 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Ostalo

Vinjak

30,00 eur/L

Prepeličja jaja

Prepeličja jaja - Istra / Pula

0,20 eur/kom

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 190g

5,31 eur/kom

Kobasice

Istarska kobasica s tartufima

13,20 eur/kg

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Lipov med

MED LIPA 900g

12,50 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 0,75l

17,00 eur/kom