Kućica od paprenjaka

Teško
6
120 min

Sastojci

450 gr oštro brašno
150 gr šećer
150 gr mljeveni orasi
200 gr mast/margarin/maslac
2 Jušna žlica med
3 kom žumanjci
1 kom jaje
1 kom dodatak za paprenjake
500 gr šećer u prahu
2 kom bjelanci
10 kom božićne perlice/šareni bombončići

1.Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, orahe i začin za paprenjake. U sredinu razbiti jaje i žumance, dodati margarin i med pa umijesiti glatko tijesto. Nakon cca. 10 minuta miješenja trebali biste dobiti kompaktnu, lagano ljepljivu kuglu svijetlo-smeđeg tijesta. Podijelite ga odmah na dva dijela, lagano ih spljoštite rukama, omotajte folijom i pospremite u frižider na 1 sat.

2.Dok se tijesto hladi, imat ćete dovoljno vremena da napravite nacrte za kućicu na papiru. Dimenzije su: zabat – 12 cm x 7 cm x 11 cm do vrha krova (2x), bočni zidovi – 16 cm x 6 cm (2x), krov – 17 cm x 17 cm (2x). Na jednom zabatu nacrtajte te izrežite i vrata 4 cm x 5 cm. Trebat će vam još i podloga na koju ćete lijepiti kućicu dimenzija 16 cm x 20 cm.

3.Ohlađeno tijesto razvaljati na dobro pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3-4 mm. Ako radite klasične paprenjake, tada po tijestu jednostavno utisnite motive sa drvenih modlica, a oko njih izrežite četvrtaste paprenjake. Ako nemate originalni kalup za paprenjake, možete od ovog tijesta izrezivati oblike bilo kakvim modlicama. Ako se odlučite raditi kućicu, trebate po tijestu rasporediti izrezane papirnate predloške pa prema njima pažljivo obrezati potrebne dijelove buduće kućice. Ako ste podlogu prethodno dobro pobrašnili, nećete imati problema za premještanjem oblika na papir za pečenje u veliki lim. Od ostataka tijesta napraviti i izrezati i dva manja komadića koja će slijepljena zajedno biti dimnjak.

4.Pripremljene oblike da se peku u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C 15 minuta. Ohladiti.

5.Dok se dijelovi buduće kućice hlade, miksati bjelance dok ne postanu čvrsti, a potom malo po malo dodavati šećer u prahu i miksati stalno dok masa ne postane sjajna i prilično čvrsta.

6.Ohlađene dijelove kućice prije sklapanja ukrasiti pripremljenom masom od bjelanaca i šećera: nacrtati uz pomoć šprice i uskog nastavka prozore i ostale ukrase po svojoj želji. Sada na podlogu špricom nanijeti deblji sloj ‘ljepila’ u dužini zabata pa ga pažljivo staviti na to mjesto. Sada će vam biti potrebna pomoć nekog od ukućana da vam pridrži taj zalijepljeni zabat dok vi uzimate i lijepite bočnu stranicu. Ne zaboravite namazati ‘ljepilom’ i rubove koji će se spajati. Na isti način uz pomoć pripremljenog ‘ljepila’ spojite sve ostale dijelove kao i vrata…Svaki dio morat ćete držati nekoliko minuta strpljivo i mirno dok se ‘ljepilo’ ne osuši. Najteži (i najduži) dio je postavljanje krova jer njega nema šta držati osim ljepila pa će biti potrebno dosta strpljenja i pridržavanja dok se sve skupa ne osuši. Ali jednom kad se osuši, kućica će biti sigurna za transport bez bojazni da se raspadne.

7.Kućicu možete ukrasiti po želji. :)

Ocijeni recept

Recept objavio

Malo More

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO mladi luk

5,00 eur/kg

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 190g

5,31 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Čokolade

SOS PMS čokolada /suvenir

2,40 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Bijela vina

Sauvignon 2019

5,97 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Svinjsko meso

Potražujemo svježe svinjsko meso

0,13 eur/kom