NAUČIMO RAZLIKU IZMEĐU TRI OSNOVNE SKUPINE ULJA U PREHRANI

29.03.2019

Ulja su vitalni dio našeg svakodnevnog života. Koristimo ulja u hrani, kozmetici, lijekovima i još mnogo toga. Mnogo je rečeno o uljima, njegovim prednostima, nedostacima, zdravstvenim prednostima itd. Postoje doslovno stotine ulja.
Ali, znate li razliku između svake vrste ulja?
Ulja su prvenstveno kategorizirana na temelju njihove metode ekstrakcije.
U osnovi, postoje tri vrste ulja:

1.     Hladno prešano ulje

2.     Nerafinirano ulje

3.    Rafinirano ulje

 
1.Hladno prešana ulja su proizvodi koji se dobivaju iz odgovarajućih sirovina, prešanjem na temperaturi do 50 °C. Može se provesti i postupak čišćenja odnosno bistrenja pranjem vodom, dekantiranjem, filtriranjem i centrifugiranjem. (Pravilnik o jestivim uljima i mastima)
Ovim postupkom hladnog prešanja sjemenki, koštica ili jezgre dobiva se sirovo ulje koje ide na pročišćavanje (sedimentacija, filtriranje, centrifugiranje) radi dobivanja finalnog proizvoda hladno prešanog ulja.Iako se zbog trenja stvara mala količina topline, ulje se ne izlaže nikakvoj vanjskoj toplini, pa je ulje poznato kao hladno prešano.
Hladno prešana ulja zadržavaju hranjivu vrijednost, okus, miris, koji su inače oštećeni toplinskom obradom. Oni sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji štete našim tjelesnim stanicama. Bogata su vitaminima, većina hladno prešanih ulja ima protuupalna i ljekovita svojstva. Oni su dobar izvor oleinske kiseline koja vam može pomoći da poboljšate svoj imunološki sustav. Međutim, njihovim zagrijavanjem oslobađaju se transmasne kiseline koje imaju štetno djelovanje na naše zdravlje, osobito na kardiovaskularni sustav , stoga se preporučuje kuhati ta ulja na laganoj vatri kako ne bi izgubili hranjivu vrijednost.

Ako namjeravate koristiti hladno prešana ulja, morate pažljivo odabrati odgovarajuće ulje na temelju vaših temperaturnih zahtjeva i paziti da ih ne zagrijavate previše. Preporučljivo je koristiti ova ulja za posipanje već kuhane hrane kako biste uživali u kombinaciji zdravlja i okusa.
 
2.Nerafinirana ulja
Nerafinirana ulja su ulja izložena minimalnoj toplini. Nakon ekstrakcije nisu bijeljeni ili dezodorirani. Nerafinirana ulja su najpoželjnija zbog prisutnosti dobre količine hranjivih tvari koja je istinita u svom okusu i mirisu.
Nerafinirana ulja razlikuju se u tri vrste, imamo djevičansko ulje, ekstra djevičansko ulje i čisto ulje. Kategorizacija se temelji na metodi ekstrakcije i postotku prisutne oleinske kiseline u njima na 100g proizvoda. Nedostatak nerafiniranog ulja je u tome što je manje stabilan od rafiniranih ulja. Znači da imaju kratak rok trajanja. Neka nerafinirana ulja mogu sadržavati jak miris koji mnogi ljudi smatraju neprivlačnim.
 
3.Rafinirana ulja
Definicija rafiniranog je, naravno, suprotna od nerafiniranog, tehnološke operacije koje se tijekom procesa rafinacije provode, uklanjaju s jedne strane neugodne i nepoželjne tvari iz sirovog ulja, ali s druge strane odstranjuju i vrijedne tvari kao vitamine, provitamine, fosfolipide, sterole itd..
Rafinirana ulja su često jeftinija i imaju dulji rok trajanja od nerafiniranih ulja.Također su stabilnija pri višim temperaturama te su pogodnija za toplinsku obradu.

Sobzirom na različita vrsta ulja dostupna na tržištu, neophodno je znati vrstu ulja koju konzumirate. Hladno prešana i nerafinirana ulja imaju visok nutritivni sadržaj, ali su vrlo nestabilna na višim temperaturama. S druge strane, rafinirana ulja su pažljivo obrađena ulja koja ih čine prikladnima za dnevnu potrošnju.

ZAPAMTITE!   

Vrsta masnoća koje konzumirate - a ne ukupna količina - najvažnija je stvar.

 

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Meso peradi

Pileći batak zabataka

33,00 kn/kg

Medna mješavina

CARICA 400g

70,00 kn/kom

Juneće meso

Junetina

50,00 kn/kg

Ostalo

domaći mlinci

8,50 kn/kom

Crna vina

Pjenušac "BARUN" brut

130,00 kn/kom

Crveni luk

Crveni luk

9,00 kn/kg

Ostalo

Bademovo hladno prešano ulje 250 ml

70,00 kn/kom

Bučino ulje

OPG Šagud - Nerafinirano bučino ulje

100,00 kn/L

Bijela vina

Kvalitetna i vrhunska bijela vina

30,00 kn/L

Šampinjoni

Potražujemo šampinjone

10,00 kn/kom

Ostalo

CannaBio Protein Konoplje - 400g

92,00 kn/kom

Maslinovo ulje

"Sapparis" ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,50 lit

80,00 kn/kom

Jezgričavo voće

Orah jezgra

55,00 kn/kg

Čajevi od kamilice

Kamilica iz eko uzgoja 50g

10,00 kn/kom

Dodatak prehrani

Sirup Zelena Aloja Antičević 1 000ml *Zdrava jetra i zdrava probava su ključ dobrog zdravlja!*

796,25 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice