Kavijar među solima-Cvijet soli

17.11.2020

Na našem Instagram i Facebook profilu smo Vam postavili nekoliko pitanja vezanu za sol, te smo htjeli ovdje objasniti sve odgovore. Naime, možemo biti ponosni na „Lijepu našu“, jer imamo čak tri solane. U Stonu, tradicija branja soli se prenosi već 4 tisuće godina i od tada do današnjih dana sol se u njoj proizvodi na isti način jedino uz pomoć mora, sunca i vjetra. Osim solane u Stonu, sol se proizvodi u Pagu, koji je i naš najveći proizvođač soli u Hrvatskoj te u Ninu.

Sol se kao začin koristi na dnevnoj bazi te ju nismo mogli nikako zaobići u našem blogu. Njezin glavni sastojak je natrijev klorid te je preporučani unos soli na 6 grama dnevno te da se pripazi na skrivenu sol koja se nalazi u drugim namirnicama.

Jedno od naših pitanja je također bilo vezano za cvijet soli. Cvijet soli je zapravo tanki sloj kristalića soli, koji se pojavljuju na površini mora i skupljaju se veoma polako. Veoma je dragocjena forma soli koja može biti dosta skuplja od obične jer se skuplja samo u određenim dobima dana i godine, a nema je mnogo.

 

„Kavijar među solima“

Naziv je dobila po naizgled cvjetnim uzorcima i kristalima koje formira. Smatra se da je cvijet soli najkvalitetnija i najzdravija vrsta soli, pa je tako poznata i kao „kavijar među solima“. Cvijet soli se prikuplja tijekom srpnja i kolovoza kada morska voda isparava pod utjecajem jarkog sunca u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, kada nema vjetra. Nakon prikupljanja sol se stavlja u kutije i ostavlja na suncu kako bi se osušila. Najčešće je bijele ili blijedo sive boje, a ponekad može imati i lagani rozi ton.

 

Sastav

Ova sol je kvalitetnija jer je manje rafinirana pa stoga sadrži veći udio minerala. Okusom je manje slana jer sadrži manje natrijevog klorida (97%) u odnosu na uobičajenu kuhinjsku sol. Sadrži i veću količinu vlage od obične soli – do 10% (za razliku od 0.5% u uobičajenoj soli). Vlaga omogućava kristalima da se spoje i formiraju oblike latica ili pahuljica.

 

Ljekovitost

Cvijet soli sadrži brojne minerale kao što su: magnezij, kalij, kalcij i željezo. Ova vrsta soli u tragovima sadrži i jod, fosfor, brom, cink, natrij, mangan, bakar i silicij. Međutim, ti se minerali nalaze u tragovima i nema ih puno više nego u “običnoj” sol.

Ponudu soli, od obične morske soli, pa sve do soli sa ružmarinom, začinskim biljem, vinom Plavac mali... možete pronaći na našem portalu.


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 0,75l

17,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, Žižolera 0.5l

30,00 eur/kom

Čokolade

SOS PMS čokolada /suvenir

2,40 eur/kom

Eko proizvodi

EKO mladi luk

5,00 eur/kg

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Med od suncokreta

MED SUNCOKRET 900g

10,00 eur/kom

Lipov med

MED LIPA 900g

12,50 eur/kom

Čokolade

Čokolade i praline

1,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Svinjsko meso

Potražujemo svježe svinjsko meso

0,13 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 5l

95,00 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom